Vodca Islamského štátu je mŕtvy, oznámil prezident Biden po náletoch v Sýrii (video)

Správy Svet

3.2.2022 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 3. februára 2022, 15:49

Elitná americká vojenská jednotka zabila vodcu Islamského štátu. Udialo sa tak počas nočného náletu v provincii Idlib na severozápade Sýrie. Uviedol to vo štvrtok prezident Spojených štátov Joe Biden.

Bývalý vodca tiež zomrel počas náletu

Zásah bol zameraný na Abú Ibráhíma Hášimího Kurajšího, ktorý prevzal vedenie militantnej skupiny 31. októbra 2019, len niekoľko dní po tom, čo dovtedajší vodca Abú Bakr Bagdádí zomrel počas amerického náletu v tej istej oblasti.

Operácia prišla v čase, keď sa Islamský štát pokúšal o oživenie svojej činnosti, pričom v regióne nastala séria útokov vrátane 10-dňovej januárovej ofenzívy s cieľom zmocniť sa väznice.

Streľba a výbuchy trvali asi dve hodiny

Americké špeciálne jednotky pristáli v helikoptérach a zaútočili na dom v povstalcami ovládanom kúte Sýrie. Podľa očitých svedkov trvali strety s ozbrojencami približne dve hodiny. Obyvatelia opísali nepretržitú streľbu a výbuchy, ktoré otriasli mestom Atmeh neďaleko tureckých hraníc, ktoré leží v oblasti posiatej tábormi pre vnútorne vysídlených ľudí zo sýrskej občianskej vojny.

Biden vo vyhlásení uviedol, že nariadil nálet, aby „chránil americký ľud a spojencov a urobil svet bezpečnejším miestom“.

Viac k témam: Americké nálety, Islamský štát, Úmrtie, Vodca, Vojna v Sýrii
Zdroj: Webnoviny.sk – Vodca Islamského štátu je mŕtvy, oznámil prezident Biden po náletoch v Sýrii (video) © SITA Všetky práva vyhradené.