Vo vyšších polohách Vysokých, v Nízkych Tatrách a vo Veľkej Fatre platí mierne lavínové nebezpečenstvo

Slovensko Správy

10.1.2021 (Webnoviny.sk) – Mierne lavínové nebezpečenstvo hrozí vo vyšších polohách Vysokých, v Nízkych Tatrách a vo Veľkej Fatre. V Malej Fatre a Západných Tatrách platí malé nebezpečenstvo. Ako informovalo Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby na svojej stránke, sneh z posledného sneženia je nad pásmom lesa miestami nafúkaný do nebezpečných dosiek a vankúšov.

Tie sa však môžu vyskytovať na rôznych orientáciách, vzhľadom na zmeny smeru vetra v poslednom týždni. Stredisko zároveň podotklo, že v snehovej pokrývke sa v súčasnosti nachádza viacero slabých vrstiev, po ktorých sa lavíny môžu zosunúť. Na severných orientáciách sa nachádzajú ešte aj vrstvy hranatozrnného snehu vytvorené v decembri. Stabilizáciu snehovej pokrývky na horách spomaľujú aj veľmi nízke teploty.

Tendencia lavínového nebezpečenstva je zotrvalá.

Na horách bolo dnes ráno takmer jasno. Ranná teplota sa pohybovala od -17 stupňov Celzia v najvyšších polohách po -10 stupňov v 1 000 m n. m. Fúkal mierny vietor západných a severozápadných smerov. V najvyšších polohách dosahoval vietor rýchlosť v nárazoch do 5 m/s.

Hrebene pohorí sú vyfúkané na tvrdý podklad, avšak tesne pod nimi sú preveje dosky a vankúše a v dolinách a v pásme lesa je ešte prachový sneh. Podľa strediska sú veľké rozdiely aj medzi pohoriami. Výrazne viac snehu zaznamenali vo Veľkej Fatre a Nízkych Tatrách, keďže zrážky zväčša prichádzali z juhu.

Viac k témam: lavínové nebezpečenstvo, Nízke Tatry, Veľká Fatra, vietor, Vysoké Tatry
Zdroj: Webnoviny.sk – Vo vyšších polohách Vysokých, v Nízkych Tatrách a vo Veľkej Fatre platí mierne lavínové nebezpečenstvo © SITA Všetky práva vyhradené.