Vo veku 69 rokov zomrel Japonec Maki Kadži, tvorca populárnej hry sudoku

Správy Svet

17.8.2021 (Webnoviny.sk) – Maki Kadži, tvorca populárnej logickej hry s číslami sudoku, zomrel vo veku 69 rokov. V utorok o tom informovala jeho japonská spoločnosť Nikoli. Skonal ešte 10. augusta vo svojom dome v meste Mitaka v metropolitnej oblasti Tokia.

Kadži, ktorého celoživotným dielom bolo rozdávanie radosti z hlavolamov, vytvoril sudoku približne pred 40 rokmi tak, aby bolo jednoduché pre deti i starších ľudí, ktorí nechceli príliš premýšľať. Hráči pri hre umiestňujú čísla 1 až 9 do riadkov, stĺpcov a blokov bez toho, aby ich opakovali.

Sudoku sa paradoxne stalo svetovým hitom až v roku 2004 po tom, keď ho fanúšik z Nového Zélandu zverejnil v britskom denníku The Times. Kadži, ktorý trpel rakovinou žlčových ciest, navštívil viac ako 30 krajín sveta, v ktorých šíril potešenie z hlavolamov.

Podľa spoločnosti Nikoli si sudoku v ostatných rokoch získalo asi 200 miliónov fanúšikov v približne stovke krajín. Napriek tomu nikdy nebolo chránené ochrannou známkou, s výnimkou Japonska.

Viac k témam: úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk – Vo veku 69 rokov zomrel Japonec Maki Kadži, tvorca populárnej hry sudoku © SITA Všetky práva vyhradené.