Vladimir Putin sa zrejme bude uchádzať o post prezidenta Ruska, ak mu prejdú ústavné zmeny

Správy Svet

22.6.2020 (Webnoviny.sk) – Ruský prezident Vladimir Putin v novom rozhovore silno naznačil, že sa bude opätovne uchádzať o funkciu prezidenta, pokiaľ mu to dovolí séria ústavných zmien, ktoré predkladá na schválenie v referende 1. júla.

Na základe súčasných zákonov by musel z pozície šéfa Kremľa odstúpiť v roku 2024, keď vyprší jeho terajší mandát.

Je to na voličoch

Zmeny by mu umožnili ostať pri moci aj po tomto funkčnom období, potenciálne až do roku 2036. Ústavné zmeny už schválili ruskí poslanci aj ústavný súd.

V rozhovore, ktorý odvysielala v nedeľu ruská štátna televízia, Putin „nevylúčil“, že sa bude uchádzať o ďalší mandát, ak voliči zmeny podporia.

Pokračovanie v práci

„Viete, poviem to teraz absolútne úprimne: Pokiaľ sa toto (zmena ústavy) neudeje, o dva roky – viem to z vlastnej skúsenosti – namiesto normálnej, stabilnej práce na rôznych úrovniach moci, každý začne hľadať možných nástupcov,“ povedal 67-ročný Putin. „Potrebujeme pokračovať v práci, nie hľadať nástupcov,“ dodal.

Putin bol ruským prezidentom od roku 2000 do 2008, pričom k tejto funkcii sa vrátil v roku 2012. V rokoch 1999 až 2000 pôsobil ako premiér, podobne ako medzi svojimi prezidentskými mandátmi v rokoch 2008 až 2012.

Viac k témam: ruský prezident
Zdroj: Webnoviny.sk – Vladimir Putin sa zrejme bude uchádzať o post prezidenta Ruska, ak mu prejdú ústavné zmeny © SITA Všetky práva vyhradené.