Vláda podľa exministra vnútra Kaliňáka nezvláda „migračnú krízu“, vyjadril sa aj k systému S-300

Slovensko Správy

20.3.2022 (Webnoviny.sk) – Hlasovanie poslancov parlamentu o príchode vojakov NATO na územie Slovenskej republiky nebolo nevyhnutné. Dôležitejšie je, že vláda nezvláda „migračnú krízu“.

V televízii TA 3 v relácii V politike to povedal exminister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Podľa neho rezort vnútra vypustil organizáciu zabezpečenia prílivu utečencov z Ukrajiny.

Hlasovanie o vojakoch nebolo potrebné

„Keď sa vláda rozhodla pozvať vojakov v poriadku, ale vojenské nebezpečenstvo u nás bezprostredne nie je,“ vyhlásil Kaliňák s tým, že pre neho ako pre človeka, ktorý sa viac ako 20 rokov venuje bezpečnostným zložkám, nebolo hlasovanie parlamentu o prítomnosti vojakov NATO na Slovensku podstatné.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Nezaradeného poslanca Juraja Šeligu (Za ľudí) mrzí, že nedošlo k väčšej zhode pri hlasovaní o pozvaní vojakov NATO na Slovensko.

Zdôraznil, že ruské rakety vybuchujú blízko hraníc a keď sa Rusko rozhodne zaútočiť na letisko v Užhorode, ktoré je len pár desiatok metrov od hraníc, tak rakety môžu dopadnúť aj na slovenské územie.

Slovensko má mať chránenú oblohu

O prípadnom odovzdaní systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine, ktorý Slovensko vlastní viac ako dvadsať rokov, Kaliňák povedal, že ak je schopný Slovensko chrániť, mal by ho chrániť aj naďalej.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Ak ide o „šrot“, spýtal sa, či chceme darovať Ukrajine takýto šrot. Na prvom mieste je podľa exministra Slovensko a jeho občania. Nesúhlasí s dodávkami vojenskému materiálu Ukrajine, súhlasí však s humanitárnou pomocou.

Poslanec Šeliga uviedol, že SR má mať stopercentne chránený vzdušný priestor a až potom môže byť úvaha posunúť systém S-300 na Ukrajinu. V rámci dobrých susedských vzťahov jej máme podľa Šeligu pomáhať.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Vláda podľa exministra vnútra Kaliňáka nezvláda „migračnú krízu“, vyjadril sa aj k systému S-300 © SITA Všetky práva vyhradené.