Vláda má v súvislosti so sledovaním novinárky Tódovej okamžite konať, výzva prišla z europarlamentu

Slovensko Správy

21.1.2021 (Webnoviny.sk) – Členovia Media Working Group Európskeho parlamentu (EP) sa v súvislosti so sledovaním novinárky Moniky Tódovej obrátili na čelných predstaviteľov SR.

Predsedovi vlády SR Igorovi Matovičovi (OĽaNO), ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽaNO) a ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej (Za ľudí) zaslali list, v ktorom uvádzajú, že prípad sledovania novinárky Denníka N znepokojivo pripomína udalosti z čias masívnej operácie sledovania novinárov z roku 2018.

Terč politikov Smeru

Ako upozorňuje EP, s touto udalosťou sa spája vražda Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Informoval o tom hovorca strany Sloboda a Solidarita (SaS) Ondrej Šprlák.

„Navyše, muži, ktorí Moniku Tódovú sledovali, sú podľa medializovaných informácií prepojení na Smer-SD a jej popredných politikov. Len za minulý rok bola pritom táto novinárka opakovane zo strany politikov Smeru terčom sexistických urážok. Preto dôrazne odsudzujeme takéto praktiky a vyzývame vládu SR, aby okamžite konala a jednoznačne a verejne zavrhla sledovanie, lustrovanie či pošpiňovanie povesti novinárov a implementovala opatrenia na prevenciu proti týmto činom,“ uvádza sa v liste, ktorý bol zaslaný na vedomie aj Európskej komisii a Rade Európskej únie (EÚ).

Podľa europoslankyne za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Lucie Ďuriš Nicholsonovej je dôležité, aby politici, prokurátori a polícia prisúdili sledovaniu Moniky Tódovej patričnú dôležitosť a dôsledne a bezodkladne prešetrili tento prípad.

Zaistenie ochrany novinárov

Podotkla, že EP vo svojej správe z 3. novembra 2020 o podpore slobody médií zdôraznil, že ženy novinárky sú obzvlášť vystavené riziku osobných útokov a zastrašovania, pričom by sa mali prijať špeciálne opatrenia pre ich bezpečnosť.

„Preto vyzývame Komisiu a členov EÚ k zostaveniu celoeurópskeho, slobodného a nezávislého orgánu na monitorovanie a ohlasovanie násilia a hrozieb voči novinárom a zaistenie ich ochrany na národnej a európskej úrovni,“ doplnila europoslankyňa.

Ako dodala, verí, že zástupcovia slovenskej vlády tiež „nezostanú ticho a budú bezodkladne konať“.

Viac k témam: sledovanie novinárov
Zdroj: Webnoviny.sk – Vláda má v súvislosti so sledovaním novinárky Tódovej okamžite konať, výzva prišla z europarlamentu © SITA Všetky práva vyhradené.