Vianočné trhy v Košiciach sa neuskutočnia, podávať sa nebude ani tradičný Primátorský punč

Slovensko Správy

15.12.2021 (Webnoviny.sk) – Vianočné trhy tento rok v Košiciach nebudú. Hygienici košického regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) skonštatovali, že pri súčasne platných pandemických opatreniach nevidia žiadnu možnosť, aby mesto mohlo, hoci len v obmedzenej miere, zorganizovať toto podujatie.

Nič na tom nezmenilo ani utorkové rozhodnutie vlády, podľa ktorého od piatka 17. decembra bude platiť len zákaz nočného vychádzania od 20:00 do 5:00 nasledujúceho dňa.

Drevené stánky zostanú zavreté

Toto rozhodnutie sa totiž nevzťahuje na hromadné podujatia, medzi ktoré patria aj Vianočné trhy. Informovala o tom Jana Poľová z Magistrátu mesta Košice.

Uskutočniť sa nemôžu ani sprievodné kultúrne podujatia na pódiu pri súsoší Immaculata, ktoré mali Vianočné trhy spestriť.

Rovnako tak nebude umožnený predaj ani v jednom z 10 drevených stánkov, ktoré od konca novembra dotvárajú kolorit Hlavnej ulice.

Takýto režim v stánkoch sa týka aj podávania Primátorského punču, ktorý musel byť takisto zrušený.

Z plánov vypadol Detský Silvester

Otáznikom zatiaľ zostáva, v akej forme a podobe sa uskutočnia oslavy Nového roka v Košiciach. Mesto má aj naďalej pripravený program aj s vystúpeniami umelcov alebo ohňovou šou.

Z plánov zatiaľ definitívne vypadol Detský Silvester v Historickej radnici, ktorý tam nebude možné zorganizovať, keďže by sa konal vo vnútorných priestoroch.

„V prípade, ak by sa uvoľnili aspoň niektoré pandemické opatrenia, chystá sa mesto v obmedzenej miere potešiť svojich obyvateľov pôvodne plánovaným programom. Definitívne rozhodnutie padne v najbližších dňoch podľa toho, aké by mali byť koncom roka platné pandemické opatrenia a nariadenia hygienikov,“ uviedla Poľová.

Predvianočnú atmosféru si Košičania môžu spríjemniť v Mestskom parku, ktorý sa od uplynulého piatka premenil na krajinu Rozprávkovo.

Na ľudí čakajú aj anjelici

V rámci Košických rozprávkových Vianoc tam na nich každý deň od 16:30 čakajú nasvietené postavičky na motívy najznámejších slovenských rozprávok.

Okrem toho sa v centre mesta môžu pokochať aj vianočnou výzdobou na Hlavnej, Bielej, Františkánskej, Uršulínskej alebo Univerzitnej ulici. Čakajú na nich aj anjelici pri Spievajúcej fontáne a Michalskej kaplnke.

Ešte tento týždeň by sa po oprave poškodenej svetelnej inštalácie mal opätovne rozsvietiť aj most pri Kunsthalle na Štefánikovej ulici, ktorého káble nedávno poškodili vandali.

Viac k témam: Vianoce, Vianočné trhy
Zdroj: Webnoviny.sk – Vianočné trhy v Košiciach sa neuskutočnia, podávať sa nebude ani tradičný Primátorský punč © SITA Všetky práva vyhradené.