Veľká Británia stiahla z Bieloruska svoju veľvyslankyňu, išlo o akt solidarity

Správy Svet

10.10.2020 (Webnoviny.sk) – Spojené kráľovstvo dočasne odvolalo svoju veľvyslankyňu z Bieloruska, kde už od leta trvajú rozsiahle protesty proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi. Britský minister zahraničia Dominic Raab oznámil, že tak konajú zo solidarity s Poľskom a Litvou.

Spomínaným krajinám, ktoré sú kritické voči Lukašenkovi, Minsk v piatok vyhostil 35 diplomatov. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Veľvyslancov stiahlo už niekoľko krajín

Raab na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter uviedol, že vypovedanie diplomatov je „úplne neoprávnené a iba izoluje bieloruský ľud“. Veľvyslankyňu Jacqueline Perkins si podľa jeho slov povolali na konzultácie o dianí v Bielorusku.

Svojich veľvyslancov z Bieloruska stiahlo už niekoľko európskych krajín, okrem iných aj Nemecko, Rumunsko a Česká republika.

Zhoršenie vzťahov s Bieloruskom

Nepokoje vypukli v Bielorusku po augustových voľbách, ktorých výsledky v prospech Lukašenka nespokojní protestujúci považujú za zmanipulované.

Najnovšie diplomatické kroky predstavujú ďalšie zhoršenie vzťahov medzi Bieloruskom a ostatnými krajinami v Európe. Minulý týždeň Európska únia zaviedla v súvislosti s dianím v krajine sankcie na popredných bieloruských predstaviteľov, podobne už skôr spravili aj Veľká Británia a Kanada.

Viac k témam: bieloruský prezident, prezidentské voľby v Bielorusku, protesty v Bielorusku, veľvyslankyňa
Zdroj: Webnoviny.sk – Veľká Británia stiahla z Bieloruska svoju veľvyslankyňu, išlo o akt solidarity © SITA Všetky práva vyhradené.