Valné zhromaždenie OSN zvolilo Slovensko za nového člena Komisie pre budovanie mieru

Slovensko Správy

19.12.2019 (Webnoviny.sk) – Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (OSN) na svojom zasadnutí zvolilo Slovensko a Peru za dvoch nových členov Komisie pre budovanie mieru na obdobie rokov 2020-2021. Slovenská republika tak bude od 1. januára 2020 prvýkrát jedným z 31 členov komisie, ktorej hlavným cieľom je podporovať mierové aktivity v krajinách postihnutých konfliktmi a je kľúčovým podporným orgánom v širšej agende udržiavania mieru.

Agentúru SITA o tom informoval Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

Komisia pre budovanie mieru bola zriadená 20. decembra 2005 a jej mandát vychádza z rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN a Valného zhromaždenia OSN.

Komisia má spájať všetkých relevantných hráčov pri zhromažďovaní zdrojov, navrhovaní stratégií pre budovanie mieru a obnovu po konfliktoch, vrátane úsilia o obnovu a budovanie inštitúcií potrebných na zotavenie sa z konfliktov a na podporu rozvoja integrovaných stratégií s cieľom položiť základy trvalo udržateľného rozvoja.

Zároveň poskytuje odporúčania a informácie na zlepšenie koordinácie všetkých príslušných aktérov v rámci OSN aj mimo nej, rozvíja osvedčené postupy. Pomáha tiež pri poskytovaní predvídateľného financovania činností na včasné zotavenie sa z konfliktu a zabezpečuje dlhšie trvanie pozornosti, ktorú medzinárodné spoločenstvo venuje obnove po konflikte.

Komisia má 31 členov: sedem volených Valným zhromaždením OSN, sedem volených Bezpečnostnou radou OSN a sedem volených Hospodárskou a sociálnou radou OSN. Členmi sú aj TOP5 poskytovatelia jednotiek do misií OSN a TOP5 prispievatelia do rozpočtov OSN.

Viac k témam: Komisia pre budovanie mieru
Zdroj: Webnoviny.sk – Valné zhromaždenie OSN zvolilo Slovensko za nového člena Komisie pre budovanie mieru © SITA Všetky práva vyhradené.