V Taliansku vydražili list oznamujúci únos zavraždeného expremiéra Alda Mora

Správy Svet

28.1.2022 (Webnoviny.sk) – List oznamujúci únos zavraždeného talianskeho premiéra Alda Mora predali počas aukcie v rímskej aukčnej sieni Bertolami za 26-tisíc eur. Ako referuje spravodajský portál BBC, dokument vydražili napriek kritike verejnosti, že predaj bol nevkusný.

Moro bol lídrom Kresťanskodemokratickej strany a pôsobil vo funkcii premiéra v rokoch 1963 – 1968 a 1976 – 1978. Uniesli ho 16. marca 1978, v deň, keď mal vystúpiť v parlamente, aby získal schválenie novej vlády. Jeho telo sa našlo o 55 dní neskôr v aute potom, ako ho jeho únoscovia – príslušníci Červených brigád, postavili pred „súd“.

Nebolo to prvýkrát, čo dokumenty týkajúce sa Morovho únosu predávali na aukcii. V roku 2012 predal milánsky aukčný dom Bolaffi 17 propagandistických letákov a vyhlásení vydaných Červenými brigádami, vrátane toho, ktorý oznamoval jeho rozsudok smrti.

Červené brigády, komunistická teroristická skupina, pôsobila v Taliansku počas 70. a 80. rokov minulého storočia. Páchala vraždy či únosy, neskôr upadla do nečinnosti. Na svedomí má tiež zabitie talianskeho polovojenského generála či únos sudcu.

Viac k témam: Ald, Dražba, Politik, Únos, Vražda
Zdroj: Webnoviny.sk – V Taliansku vydražili list oznamujúci únos zavraždeného expremiéra Alda Mora © SITA Všetky práva vyhradené.