V súvislosti so zmenou klímy bije na poplach aj francúzsky astronaut

Správy Svet

5.11.2021 (Webnoviny.sk) – Na klimatickej konferencii COP26 v škótskom Glasgowe vo štvrtok vystúpil i francúzsky astronaut Thomas Pesquet. Prostredníctvom videohovoru s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom opísal pohľad z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) na dôsledky globálneho otepľovania.

Počas telefonátu priznal, že cez okienka na ISS má možnosť vidieť strašidelnú krehkosť jediného domova ľudstva. „Vidíme znečistenie riek, znečistenie atmosféry a podobné veci,“ povedal 43-ročný astronaut.

Ako ďalej poznamenal, to, čo ho skutočne šokovalo, bolo extrémne počasie alebo klimatické javy. „Z vesmírnej stanice sme videli horieť celé regióny. V Kanade, v Kalifornii… Voľným okom sme z výšky 400 kilometrov videli celú Kaliforniu pokrytú oblakom dymu a plameňmi,“ dodal Pesquet, ktorý momentálne zažíva svoju druhú misiu na ISS. V rokoch 2016 – 2017 strávil na obežnej dráhe 197 dní.

Pesquet prezradil, že v porovnaní s prvou misiou na ISS vidí veľké rozdiely v deštruktívnej ľudskej činnosti. Tie sú podľa neho čoraz viditeľnejšie. „Rok čo rok prekonávame rekordy pri požiaroch, búrkach či povodniach. Je to veľmi viditeľné,“ skonštatoval Pesquet.

Viac k témam: Astronauti, Extrémne počasie, Globálne otepľovanie, Klimatická konferencia COP26, Klimatická kríza
Zdroj: Webnoviny.sk – V súvislosti so zmenou klímy bije na poplach aj francúzsky astronaut © SITA Všetky práva vyhradené.