V parížskej katedrále Notre-Dame sa po prvý raz od požiaru uskutočnil koncert

Správy Svet

25.12.2020 (Webnoviny.sk) – V parížskej katedrále Notre-Dame sa pri príležitosti Vianoc uskutočnil prvý koncert od minuloročného ničivého požiaru. Členov tamojšieho speváckeho zboru, ktorí mali oblečené ochranné obleky a helmy, sprevádzala hudba z violončela a požičaného organu.

Emócia a nádej

Koncert, ktorý nahrali skôr počas decembra, odvysielali na Štedrý deň krátko pred polnocou.

Viac o téme: Požiar katedrály Notre-Dame

Zbor pôvodne plánoval priviesť 20 spevákov, napokon ich z bezpečnostných dôvodov bolo len osem. Tí dodržiavali sociálny odstup, aby pri speve nemuseli mať na tvárach rúška, ktoré sú pre šírenie koronavírusu vo Francúzsku povinné.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Požiar katedrály Notre-Dame v Paríži

Podľa miestnej diecézy bol koncert „veľmi symbolický, poznačený emóciou a nádejou“ a zároveň bol oslavou „hudobného dedičstva, ktoré sa datuje až do stredoveku“.

V katedrále bývali desiatky koncertov

Verejnosť sa na koncerte zúčastniť nemohla a očakáva sa, že do katedrály nebude môcť vstúpiť prinajmenšom do roku 2024.

Zbor z Notre-Dame zvykol v katedrále mať aj 60 koncertov, no od požiaru putuje po ďalších parížskych kostoloch. Aj parížsky aricibiskup Michel Aupetit odslúžil bohoslužby na Štedrý deň v kostole Saint-Germain-l’Auxerrois pri Louvri namiesto v Notre-Dame.

Požiar zachvátil Notre-Dame v apríli 2019, pričom pohltil jej strechu a zničil vežičku. Len tento mesiac sa robotníkom konečne podarilo stabilizovať chrám dostatočne na to, aby mohli začať s rekonštrukciou.

Viac k témam: Notre Dame, požiar katedrály Notre Dame
Zdroj: Webnoviny.sk – V parížskej katedrále Notre-Dame sa po prvý raz od požiaru uskutočnil koncert © SITA Všetky práva vyhradené.