V Minsku protestovalo vyše 100-tisíc ľudí, demonštranti si poradili aj s vodným delom (video)

Správy Svet

5.10.2020 (Webnoviny.sk) – Viac ako 100-tisíc ľudí v nedeľu pochodovalo bieloruskou metropolou Minsk na protest proti tamojšiemu autoritárskemu prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi, pričom opäť prejavovali nesúhlas s výsledkami volieb spred ôsmich týždňov, ktoré považujú za zmanipulované.

Lukašenko v nich podľa oficiálnych čísel získal 80 % hlasov a medzičasom napriek demonštráciám zložil prezidentský sľub pred šiestym funkčným obdobím.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Prezidentské voľby v Bielorusku a protesty (fotografie)

Polícia v Minsku v snahe o rozohnanie davu použila vodné delá, no demonštrantov to neodradilo. Na internete bolo video zachytávajúce skupinu protestujúcich, ktorí sa priblížili k vodnému delu, otvorili poklop na ňom a začali rozoberať jeho vnútorné vybavenie. Médiá neskôr informovali, že vodné delo po zásahu demonštrantov prestalo fungovať a odišlo.

Podľa ľudskoprávnej organizácie Viasna sa na protestoch v Minsku v nedeľu zúčastnilo okolo 120-tisíc ľudí, po celom Bielorusku ich bolo v uliciach približne 200-tisíc.

Viac k témam: bieloruský prezident, protesty v Bielorusku
Zdroj: Webnoviny.sk – V Minsku protestovalo vyše 100-tisíc ľudí, demonštranti si poradili aj s vodným delom (video) © SITA Všetky práva vyhradené.