V Minsku opäť žiadali odstúpenie Lukašenka desaťtisíce demonštrantov (foto)

Správy Svet

27.9.2020 (Webnoviny.sk) – Približne 100-tisíc demonštrantov pochodovalo v nedeľu bieloruským hlavným mestom a vyzývalo na odstúpenie autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka. Protesty v krajine tak trvajú už 50 dní. Demonštrácie sa konali aj v deviatich ďalších bieloruských mestách.

Vlna protestov sa začala po prezidentských voľbách z 9. augusta, v ktorých podľa bieloruských úradov Lukašenko získal šieste funkčné obdobie vďaka tomu, že za neho hlasovalo 80 percent voličov. Opozícia a niektorí volební pracovníci tvrdia, že výsledky volieb boli zmanipulované.

Bieloruské ministerstvo vnútra uviedlo, že v nedeľu bolo zatknutých približne 200 demonštrantov. Polícia a armáda zablokovali vstup do centra mesta obrnenými vozidlami. Lukašenkova hlavná volebná protikandidátka Svetlana Cichanovská, ktorá je v exile v Litve, ocenila odhodlanie protestujúcich a vyzvala ich, aby nedovolili svojej energii ochabnúť.

Viac k témam: demonštrácie, odstúpenie z funkcie
Zdroj: Webnoviny.sk – V Minsku opäť žiadali odstúpenie Lukašenka desaťtisíce demonštrantov (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.