V košickej ZOO potvrdili vtáčiu chrípku, vtáctvo s príznakmi musia usmrtiť

Slovensko Správy

8.1.2021 (Webnoviny.sk) – Národné referenčné laboratórium pre vtáčiu chrípku (aviárnu influenzu) vo Zvolene oznámilo pozitívny výsledok vyšetrenia na vtáčiu chrípku v SR u vtákov chovaných v zajatí. Ide o výskyt nákazy u vtáctva žijúceho v zajatí v Zoologickej záhrade Košice.

Úhyn dvoch kačíc a jednej kačice, ktorá vykazovala klinické príznaky ochorenia, bol pozorovaný od 5. januára 2021. Prítomnosť vírusu bola 7. januára doposiaľ potvrdená v dvoch vzorkách Kačice pižmovej (Carina moschata). Informovala o tom Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS).

Ku koncu roka 2020 sa v ZOO Košice nachádzalo 109 druhov vtáctva s celkovým počtom 479 kusov. Pravdepodobný zdroj nákazy je podľa ŠVPS voľne žijúce vtáctvo a kontakt s vtákmi chovanými v ZOO.

Regionálna veterinárna a potravinová správa Košice (RVPS) vydala pre ZOO opatrenia, ktoré jej nariaďujú uzatvorenie areálu ZOO, okamžité usmrtenie všetkých vtákov s klinickými príznakmi ochorenia, bezpečný spôsob likvidácie kadáverov prostredníctvom kafilerického zariadenia či zabezpečenie vykonania predbežného čistenia a dezinfekcie areálu a iné.

Miestna RVPS Košice – mesto taktiež nariadila opatrenia zamerané na tlmenie choroby, jej kontrolu a zabránenie šírenia nákazy v ochrannom pásme minimálne tri kilometre okolo ohniska.

Viac k témam: Regionálna veterinárna a potravinová správa SR (RVPS), ŠVPS SR Štátna veterinárna a potravinová správa SR, vtáčia chrípka
Zdroj: Webnoviny.sk – V košickej ZOO potvrdili vtáčiu chrípku, vtáctvo s príznakmi musia usmrtiť © SITA Všetky práva vyhradené.