V bratislavskom Prievoze plánuje hlavné mesto vybudovať nájomné bývanie pre seniorov

Slovensko Správy

9.6.2020 (Webnoviny.sk) – Bratislava chce vybudovať v bratislavskom Ružinove – Prievoze nájomné bývanie pre seniorov. Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) minulý týždeň spustil participačný proces pred vyhlásením architektonickej súťaže, ktorá by mala prebehnúť v druhej polovici roka.

Zástupcovia MIB sa stretli s obyvateľmi Parkovej ulice v Ružinove, kde sa plánuje výstavba. „Sme radi, že sme sa mohli so susedmi porozprávať o ich okolí a predstaviť im zámer mesta – poskytnúť na Parkovej nájomné bývanie pre seniorov,“ uviedol MIB a dodal, že aktuálne rieši zadanie pre architektonickú súťaž.

Akútny nedostatok nájomných bytov

„Preto sme za obyvateľmi prišli v čase formulovania podnetov, ktoré sa môžu premietnuť do finálneho zadania pre túto súťaž,“ doplnil inštitút. Samotná výstavba by mala uskutočniť až v roku 2023.

„Bratislava dlho čelí akútnemu nedostatku nájomných bytov a nedokáže obyvateľom poskytnúť dostupné nájomné bývanie. Mesto preto pracuje na zabezpečení väčšieho počtu dostupných nájomných bytov,“ vysvetlil MIB.

Prvé nájomné bývanie v meste má vyrásť na Terchovskej ulici v Ružinove. Víťazný projekt, ktorý MIB predstavil vo februári, v návrhu počíta s 82 novými nájomnými bytmi postavenými na nevyužívanom mestskom pozemku.

Pribudnú aj parkovacie miesta

V bytovom súbore majú pribudnúť aj priestory pre občiansku vybavenosť a nové parkovacie miesta určené aj pre obyvateľov Ružinova.

„Po príprave projektovej dokumentácie, ktorá môže trvať približne dva roky, by sa v roku 2022 mohla začať výstavba samotného bytového súboru,“ doplnil MIB.

Hlavné oblasti, ktorým sa MIB venuje, sú verejný priestor, územné plánovanie, doprava, architektonické súťaže, dátová politika, participácia a komunikácia a životné prostredie v hlavnom meste.

Metropolitný inštitút Bratislavy vznikol 1. apríla 2019 a jeho úlohou je tiež posilniť postavenie hlavného mesta pri rokovaní s investormi.

Viac k témam: dôchodcovia, Metropolitný inštitút Bratislava, nájomné byty, seniori
Zdroj: Webnoviny.sk – V bratislavskom Prievoze plánuje hlavné mesto vybudovať nájomné bývanie pre seniorov © SITA Všetky práva vyhradené.