V boji proti koronavírusu pomáhali aj vojaci, využili sa aj vojenské zariadenia

Slovensko Správy

4.7.2020 (Webnoviny.sk) – Približne 1 500 vojakov denne nasadili Ozbrojené sily SR v boji proti šíreniu ochorenia COVID-19. Mnohí sa na operáciách zúčastňovali opakovane.

Počas operácií Ozbrojených síl SR (OSSR) v súvislosti s pandémiou COVID-19 odpracovali 52 006 osobodní,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Viac o téme: Koronavírus

Výdavky rezortu obrany v súvislosti s pandémiou COVID-19 sa vyšplhali na 6,2 milióna eur. Započítané sú v nich výdavky aj vojenskej nemocnice v Ružomberku a organizácií, ktoré slúžili ako karanténne centrá. Ministerstvo obrany ubytovalo počas krízy vo svojich karanténnych centrách celkovo 2 334 repatriantov.

Značnú časť tvorili výdavky na tovary a služby na zabezpečenie nákupu ochranných pracovných prostriedkov, hygienického a dezinfekčného materiálu, na operačnú a ochrannú výstroj zdravotníckeho personálu a na dezinfekčné a dezinsekčné prostriedky,“ uzavrela Kakaščíková.

Pomoc vojska

Príslušníci slovenských ozbrojených síl odobrali doteraz takmer 10 946 vzoriek, vyrábali dezinfekčné prostriedky a vydezinfikovali viac ako 1 400 000 metrov štvorcových plôch. Vojaci tiež prepravovali osoby a materiál.

Počas nasadenia previezli 33 895 osôb a 1 965,24 tony materiálu, pričom najazdili 1 278 885 kilometrov,“ informovala Kovaľ Kakaščíková. Ako dodala, vojaci pri práci napríklad pomáhali aj Policajnému zboru, asistovali im pri strážení hraničných priechodov, zdravotníckych zariadení či karanténnych centier.

Vojaci počas operácie Uzávera izolovali obce obciach Žehra, Bystrany či lokality v mestách Krompachy a Spišské Vlachy, kde sa objavilo veľké ohnisko nákazy koronavírusom.

Niektorí sa nakazili

Vojenskí lekári a sestry v boji s koronavírusom pokračovali v plnení úloh vo svojich nemocniciach. Časť z nich sa podieľala aj na odberoch v rámci operácie Karusel v marginalizovaných komunitách, ako aj na operácii Lazaret pri odberoch vzoriek vojenskému personálu po návrate zo zahraničia a po skončení činnosti v rizikových oblastiach.

Pri svojej práci sa novým koronavírusom nakazilo šesť vojakov a zamestnancov ozbrojených síl. „Príslušníkom OS SR sme pravidelne distribuovali osobné ochranné prostriedky podľa potrieb a činnosti. Konkrétne to boli ochranné rúška a jednorazové rukavice spolu s dezinfekčnými prostriedkami. V prípadoch nasadenia do rizikového prostredia bola ochrana doplnená o ochranné odevy a obuv, štíty a respirátory,“ uviedla hovorkyňa rezortu obrany.

Viac k témam: COVID-19, karanténna stanica, Koronavírus, repatrianti, slovenskí vojaci, Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku, vojsko
Zdroj: Webnoviny.sk – V boji proti koronavírusu pomáhali aj vojaci, využili sa aj vojenské zariadenia © SITA Všetky práva vyhradené.