V Bielorusku zadržali niekdajšieho veľvyslanca na Slovensku Leščeňu, podporil protesty proti Lukašenkovi

Správy Svet

12.8.2021 (Webnoviny.sk) – V Bielorusku zadržali niekdajšieho veľvyslanca na Slovensku Igora Leščeňu. Informuje o tom web Deutsche Welle s odvolaním na štvrtkové vyhlásenie ľudskoprávnej organizácie Viasna.

Prehľadali jeho dom

Podľa spomenutej inštitúcie bieloruské úrady deň predtým prehľadali Leščeňov dom, následne ho zadržali a momentálne sa nachádza vo väzbe v zariadení v Minsku.

Leščeňa pred rokom vyjadril solidaritu s účastníkmi demonštrácií v bieloruských mestách. Tí protestovali proti víťazstvu Alexandra Lukašenka v prezidentských voľbách z 9. augusta 2020, ktoré boli podľa nich zmanipulované.

Oživili tradície NKVD

Veľvyslanec kritizoval postup bieloruských bezpečnostných zložiek voči demonštrantom, ktoré podľa neho „oživili tradície NKVD v tolerantnom európskom Bielorusku 21. storočia“.

Leščeňa vtedy odstúpil z funkcie veľvyslanca na Slovensku a Lukašenko ho zakrátko zbavil diplomatickej hodnosti. Ako vtedy uviedol tlačový odbor bieloruského prezidenta, Leščeňa prišiel o diplomatickú hodnosť „v súvislosti so spáchaním činov, ktoré diskreditujú štátnu diplomatickú službu“.

Viac k témam: medzinárodné vzťahy, väzba, veľvyslanec
Zdroj: Webnoviny.sk – V Bielorusku zadržali niekdajšieho veľvyslanca na Slovensku Leščeňu, podporil protesty proti Lukašenkovi © SITA Všetky práva vyhradené.