V bardejovskom bytovom dome horelo, hasiči museli evakuovať viac ako sto ľudí (foto)

Slovensko Správy

1.2.2020 (Webnoviny.sk) – Spolu 108 obyvateľov 11-poschodového bytového domu na ulici Pod papierňou 56 v Bardejove museli krátko po druhej hodine v noci z piatka na sobotu evakuovať po ohlásenom úniku vody s následným požiarom elektrických rozvodov. Ako pre agentúru SITA uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva hasičského a záchranného zboru v Prešove, 45 obyvateľov bytovky bolo vyvedených hasičmi, sedem obyvateľov bolo evakuovaných pomocou výškovej techniky, ostatní opustili zadymenú bytovku sami.

Ošetrili 17 ľudí

Privolaná zdravotná služba ošetrila 17 obyvateľov, z toho 4 deti, ktorí sa nadýchali splodín horenia. „Nikto nebol popálený,“ skonštatoval operačný dôstojník.

Na mieste zasahovalo 22 hasičov z hasičských staníc Bardejov, Raslavice, Svidník a Prešov s desiatimi kusmi techniky. Hasiči na miesto pristavili aj evakuačný autobus, v ktorom sú sústredení evakuovaní obyvatelia bytovky. „Týmto je za asistencie polície umožnené vstúpiť do svojich bytov a zobrať si potrebné osobné veci,“ uviedol operačný dôstojník s tým, že zásah stále prebieha záverečným prieskumom priestorov. „Požiar je uhasený, voda zastavená. Na miesto bol privolaný zisťovateľ príčin požiaru,“ dodal.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Požiar v bytovom dome v Bardejove (fotografie)

Vyhlásená mimoriadna situácia

Ako agentúru SITA informoval hovorca mesta Bardejov Štefan Hij, od 07:00 je v súvislosti s požiarom bytovky a následnou evakuáciou jej obyvateľov vyhlásená mimoriadna situácia a zasadá krízový štáb. „Väčšina ľudí, ktorí boli evakuovaní si našla ubytovanie u príbuzných a známych. V tejto chvíli požiadalo o dočasné ubytovanie osem ľudí. Budú dočasne ubytovaní v telocvični Základnej školy a materskej školou na sídlisku Družba. Zároveň s tým im bude samospráva hľadať vhodné náhradné ubytovanie v zariadeniach, hoteloch a ďalších vhodných podmienkach tak, aby sme sa o ľudí, ktorí sú od druhej hodiny ráno na nohách, vedeli adekvátne postarať,“ informoval Hij.

Dodal, že štátnou a mestskou políciou je zabezpečená ochrana okolia bytovky. „Dôležité je, že sa podarilo veľmi dobre zvládnuť prvotný šok, samotné hasenie a evakuáciu, za čo patrí poďakovanie všetkým záchranným zložkám,“ dodal hovorca mesta.

Viac k témam: požiar
Zdroj: Webnoviny.sk – V bardejovskom bytovom dome horelo, hasiči museli evakuovať viac ako sto ľudí (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.