Útok v škole vo Vrútkach neprežila jedna osoba a zranené sú aj deti, policajti páchateľa zastrelili (video+foto)

Slovensko Správy

11.6.2020 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 11. júna 15:41

V spojenej škole na Ulici M. R. Štefánika vo Vrútkach útočil mladý muž s nožom. Ako informovala polícia na sociálnej sieti Facebook napadol pracovníkov školy aj žiakov.

„Po útoku zahynula jedna dospelá osoba a niekoľko ďalších bolo zranených ,“ povedal pre agentúru SITA hovorca prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Útočníkom bol 22-ročný Martinčan, ktorý sa po čine pokúsil o útek a policajti ho zastrelili. 

Útočníkom bývalý žiak

Polícia dodala, že situáciu má pod kontrolou. Na miesto vyslali aj posttraumatický tím a prišiel aj policajný prezident Milan Lučanský, ktorý uviedol, že uvedeného skutku sa dopustil žiak, ktorý školu v minulosti navštevoval.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Útok na základnej škole vo Vrútkach (fotografie)

Po rozbití sklenenej výplne na dverách a vniknutí do školy zranil nožom školníka a smrteľne aj zástupcu riaditeľa školy, ktorí ho chceli zastaviť „Následne na to vbehol do najbližšej triedy, kde podľa prvotných informácií ťažko zranil učiteľku a viacerými bodnými ranami aj dve deti,“ povedal Lučanský s tým, že mladík sa potom pokúsil o útek.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

„Hliadka, ktorá bola v blízkosti vykonala služobný zákrok a začala páchateľa prenasledovať s tým, že ho chceli zadržať,“ uviedol Lučanský. Páchateľ sa však podľa neho aktívne bránil nožom a policajti tak museli použiť zbraň a usmrtili ho. „Na mieste zasahovalo viacero policajných zložiek z krajského riaditeľstva, príslušníci NAKA a aj posttraumatický tím, ktorý podal psychologickú pomoc žiakom aj rodičom poškodených detí,“ doplnil.

Zranení aj policajti

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Zdravotnej záchrannej služby Alena Krčová, do nemocnice záchranári previezli troch dospelých a dieťa.

„Išlo o ženu s otvorenou ranou na hrudníku, dvoch mužov s poranením dolných končatín, dieťa malo poranený hrudník,“ povedala Krčová s tým, že druhé dieťa previezli do martinskej nemocnice hasiči.

„Utrpelo poranenie krku. Všetci zranení boli počas prevozu do nemocnice pri vedomí a v stabilizovanom stave,“ uviedla hovorkyňa. V prípade jednej z dvoch obetí podľa Krčovej ešte záchranári bojovali o jej život. „Po neúspešnej resuscitácii však lekár konštatoval smrť. Druhá obeť na mieste zahynula,“ informovala.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Krčová doplnila, že záchranári sa po zásahu na miesto incidentu ešte vrátili. „V týchto chvíľach ošetrujú niekoľko osôb s akútnou stresovou reakciou,“ dodala.

Pokiaľ ide o mužov s poraneniami dolných končatín, ide o policajtov, ktorých pri zákroku zasiahli odrazené náboje. „Treba brať do úvahy, že sú to vysoko špecifické situácie, ktoré sú aj fyzicky aj psychicky náročné,“ povedal v tejto súvislosti Lučanský.

Škola bude v piatok zatvorená

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) po návšteve martinskej nemocnice uviedol, že všetky osoby, ktoré boli zranené, sú mimo ohrozenia života. Spomedzi dvoch zranených zasahujúcich policajtov je jeden umiestený na nemocničnej izbe, druhého museli operovať.

„Ja som videl ten zákrok na kamerovom systéme, naozaj išlo o ohrozenie života policajtov,“ povedal minister. Podľa Mikulca bol útočník, ktorého policajti nakoniec usmrtili veľmi agresívny. „On bol pripravený na všetko,“ dodal Mikulec.

Vrútocký primátor Branislav Zacharides uviedol, že škola zostane v piatok zatvorená. „S pani riaditeľkou sme sa dohodli na vyhlásení riaditeľského voľna,“ uviedol primátor. Zacharides nateraz nechcel príliš rozoberať problematiku zvýšenia bezpečnosti v škole. „Škoda bola riadne zabezpečená, ale keď sa objaví útočník, ktorý je schopný prekonať prekážky, ťažko proti tomu niečo zmôžete,“ skonštatoval Zacharides.

Ako ďalej poznamenal, začiatkom budúceho týždňa si chce po upokojení situácie sadnúť so všetkými zainteresovanými a rozhodnúť o tom, ako dlho zostane škola zatvorená.

Viac k témam: útok, Útok na základnej škole vo Vrútkach, základná škola
Zdroj: Webnoviny.sk – Útok v škole vo Vrútkach neprežila jedna osoba a zranené sú aj deti, policajti páchateľa zastrelili (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.