Utečeneckú krízu pomáhali zvládnuť zvukári blízki hnutiu OĽaNO, SaS žiada od Mikulca vysvetlenia

Slovensko Správy

25.3.2022 (Webnoviny.sk) – Podrobné vysvetlenia očakáva strana Sloboda a Solidarita (SaS) od ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) v prípade medializovaných informácií o výbere firiem, ktoré sa podieľajú na zabezpečovaní pomoci utečencom z Ukrajiny. V stanovisku to uviedol hovorca SaS Ondrej Šprlák.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt 

Ozvučovacia firma

Dennik N tento týždeň informoval, že na štátom organizovanej pomoci utečencom sa podieľala aj firma, ktorá pre hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) ozvučovala volebnú noc v roku 2020.

„V prípade medializovaných informácií očakávame podrobné vysvetlenia ministra vnútra Romana Mikulca. Je pravdou, že konanie ministerstva vzbudzuje viaceré otázky. Budúcnosť pôsobenia Romana Mikulca vo funkcii však ponechávame na rozhodnutí strany OĽaNO a premiéra Eduarda Hegera,“ priblížil hovorca SaS.

Najodvolávanejší minister

Parlament má na budúci týždeň v stredu na mimoriadnej schôdzi rokovať o odvolaní Mikulca z funkcie ministra. Schôdzu inicioval opozičný Smer – sociálna demokracia (Smer-SD).

Jeho predseda Robert Fico v stredu (23. marca) na tlačovej besede povedal, že dôvodom na odvolávanie sú „škandalózne zmluvy“ súvisiace s prechodom utečencov z Ukrajiny cez územie SR.

Podľa Fica sa zneužíva vyhlásená mimoriadna situácia, keď zákazky dostávajú priamym zadaním firmy, ktoré nemajú kapacity a skúsenosti na to, čo majú zabezpečiť.

Mikulec patrí k najodvolávanejším ministrom. Naposledy ho parlament odvolával z funkcie minulý mesiac vo februári.

Viac k témam: Mimoriadna schôdza parlamentu, Mimoriadna situácia, Utečenecká kríza
Zdroj: Webnoviny.sk – Utečeneckú krízu pomáhali zvládnuť zvukári blízki hnutiu OĽaNO, SaS žiada od Mikulca vysvetlenia © SITA Všetky práva vyhradené.