Ústavný súd prijal na ďalšie konanie podnet Smeru-SD, ktorý súvisí s novelou zákona o prokuratúre

Slovensko Správy

21.10.2020 (Webnoviny.sk) – Ústavný súd SR (ÚS SR) na dnešnom neverejnom zasadnutí pléna prijal na ďalšie konanie návrh skupiny poslancov a generálneho prokurátora zastúpeného prvou námestníčkou generálneho prokurátora podaný v súvislosti s novelou zákona o prokuratúre. Nevyhovel však žiadosti na pozastavenie účinnosti tohto zákona. Informovala o tom hovorkyňa ÚS SR Martina Ferencová.

Opozičná strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) podala podnet na ÚS SR 23. septembra. Od súdu požaduje, aby túto novelizáciu zákona vyhlásil za protiústavnú.

Novela zákona o prokuratúre

Z novely zákona o prokuratúre vyplýva, že o pozíciu kandidáta na post generálneho prokurátora sa bude môcť uchádzať aj osoba, ktorá nie je prokurátorom.

Zároveň má platiť obmedzenie, že ten, kto bude chcieť kandidovať za generálneho prokurátora, nesmie posledné dva roky vykonávať politickú funkciu. Novela rozširuje aj okruh navrhovateľov kandidátov do funkcie generálneho prokurátora.

Čaputová vrátila novelu zákona

Prezidentka Zuzana Čaputová vrátila novelu zákona poslancom Národnej rady SR koncom júla s pripomienkami.

Na 11. schôdzi parlamentu, ktorá sa konala 2. septembra, členovia zákonodarného orgánu jej pripomienkam vyhoveli, a hlava štátu ju 7. septembra podpísala.

Viac k témam: generálny prokurátor, justícia, súdnictvo
Zdroj: Webnoviny.sk – Ústavný súd prijal na ďalšie konanie podnet Smeru-SD, ktorý súvisí s novelou zákona o prokuratúre © SITA Všetky práva vyhradené.