USA vyšetrujú zabitie palestínsko-americkej reportérky, Izrael to označil za vážnu chybu

Správy Svet

15.11.2022 (Webnoviny.sk) – Izraelský minister obrany Benny Ganc v pondelok vyhlásil, že americké ministerstvo spravodlivosti sa rozhodlo vyšetriť smrteľnú streľbu, ktorá si vyžiadala život reportérky televízie Al-Džazíra Širín abú Aklah. Vyšetrovanie pritom označil za „vážnu chybu“.

Nebudú spolupracovať

Ganc na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter napísal, že Izrael dal USA jasne najavo, že „nebude spolupracovať na žiadnom externom vyšetrovaní“ a nedovolí zasahovanie do jeho vnútorných záležitostí.

Agentúra AP uvádza, že hovorca amerického rezortu spravodlivosti dané informácie nekomentoval a neexistujú žiadne podrobnosti o tom, kedy by sa mohlo vyšetrovanie začať, čo by zahŕňalo a aké dôsledky by mohlo mať.

Vyšetrovanie zo strany FBI by však bolo zriedkavé, ak nie bezprecedentné, konštatuje agentúra.

Zabila ju paľba

Známa palestínsko-americká reportérka zahynula 11. mája, keď pokrývala izraelskú raziu v meste Džanín na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Jej smrť vyvolala rozsiahly šok a hnev.

Viaceré nezávislé vyšetrovania zo strany OSN a medzinárodných médií dospeli k záveru, že novinárku zrejme zabili izraelské sily.

Podobné hodnotenie poskytlo aj americké ministerstvo zahraničia. V septembri Izrael uznal, že abú Aklah pravdepodobne zabila izraelská paľba, jeho armáda však svoju zodpovednosť dosiaľ nepriznala.

Viac k témam: smrť izraelskej reportérky, Streľba, Televízia, Vyšetrovanie
Zdroj: Webnoviny.sk – USA vyšetrujú zabitie palestínsko-americkej reportérky, Izrael to označil za vážnu chybu © SITA Všetky práva vyhradené.