USA prispejú Slovensku na likvidáciu prebytočnej vojenskej munície, cieľom je bezpečnosť

Slovensko Správy

17.5.2021 (Webnoviny.sk) – Za zničenie časti starších prenosných protilietadlových rakiet, protitankových riadených striel a munície prispejú Spojené štáty americké Slovenskej republike sumou až do výšky jedného milióna dolárov.

Ako informuje na sociálnej sieti slovenský rezort obrany, na základe dohody medzi SR a USA majú byť finančné prostriedky využité na likvidáciu delostreleckej kazetovej munície M 26, ku ktorej likvidácii do konca roka 2023 sa Slovenská republika zaviazala pristúpením k Dohovoru o kazetovej munícii. Na základe spolupráce oboch krajín sa doposiaľ podarilo zlikvidovať 158 kusov striel S2.

Účelom spoločnej dohody je podľa ministerstva obrany bezpečná likvidácia nadbytočných konvenčných zbraní a munície, a tým aj odstraňovanie bezpečnostných rizík, ktoré môže predstavovať ich skladovanie. „Bezpečné likvidovanie munície prebieha od stredy 11. mája v zariadení Ozbrojených síl SR v Sklenom,“ dodal rezort obrany.

Viac k témam: finančná pomoc, likvidácia munície, munícia
Zdroj: Webnoviny.sk – USA prispejú Slovensku na likvidáciu prebytočnej vojenskej munície, cieľom je bezpečnosť © SITA Všetky práva vyhradené.