USA obvinili Wagnerovu skupinu z drancovania afrických krajín, podľa Ruska poskytujú primeranú pomoc

Správy Svet

12.1.2023 (Webnoviny.sk) – Spojené štáty v utorok obvinili ruskú žoldniersku Wagnerovu skupinu podporovanú Kremľom zo zasahovania do vnútorných záležitostí afrických krajín a „zvyšovania pravdepodobnosti nárastu násilného extrémizmu“ v regióne Sahel, ktorý čelí narastajúcim útokom a zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácii. Rusko toto obvinenie poprelo.

Neriešia extrémistickú hrozbu

Americký predstaviteľ Richard Mills na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN o západnej Afrike a Saheli obvinil spomenuté polovojenské sily, že neriešia extrémistickú hrozbu, okrádajú africké štáty o zdroje, dopúšťajú sa porušovania ľudských práv, ohrozujú bezpečnosť krajín a ochranu mierových síl a personálu OSN.

Francúzska politická poradkyňa Isis Jaraud-Darnault nadviazala na Millsa a povedala, že „model“ používaný Wagnerovou skupinou sa ukázal ako „úplne neúčinný v boji proti terorizmu“. Ako dôvod uviedla „hanebný“ a zničujúci vplyv jej aktivít a porušovanie ľudských práv vrátane údajného zabitia viac ako 300 civilistov v Mali a drancovania prírodných zdrojov.

Zhoršenie bezpečnosti v Afrike

Zástupca britského veľvyslanca pri OSN James Kariuki poukázal na zhoršenie bezpečnosti najmä v Mali, Burkine Faso, Nigérii a okolí Čadského jazera a obavy z rozšírenia nestability do ďalších západoafrických krajín.

Nemôžete ignorovať destabilizujúcu úlohu, ktorú hrá Wagnerova skupina v tomto regióne. Sú súčasťou problému, nie riešením,“ povedal Rade.

Pošpinenie ruskej pomoci

Ruská predstaviteľka Anna Jevstignejevová odmietla tieto tvrdenia a uviedla, že sú to pokusy o „pošpinenie ruskej pomoci Mali, kde má Moskva bilaterálnu dohodu o pomoci dočasnej vláde, a iným krajinám Afriky“.

Poznamenala, že Moskva zdieľa obavy z nárastu teroristických hrozieb v regióne. Podotkla, že na ne malo negatívny vplyv vlaňajšie stiahnutie francúzskych protiteroristických síl.

Napriek tomu už nastal určitý pokrok, pretože Rusko poskytuje Mali primeranú pomoc,“ obhajovala aktivity Wagnerovej skupiny, ktorú však nespomenula menom.

Viac k témam: Afrika, Extrémizmus, Medzinárodná spolupráca, Porušovanie ľudských práv, Wagnerova skupina
Zdroj: Webnoviny.sk – USA obvinili Wagnerovu skupinu z drancovania afrických krajín, podľa Ruska poskytujú primeranú pomoc © SITA Všetky práva vyhradené.