USA chránia bieloruskú opozičnú líderku Cichanovskú, tvrdí šéf ruskej zahraničnej rozviedky

Správy Svet

16.9.2020 (Webnoviny.sk) – Spojené štáty ochraňujú bieloruskú opozičnú líderku Svetlanu Cichanovskú a vyčlenili 20 miliónov dolárov (v prepočte zhruba 16,8 milióna eur) na podporu protivládnych protestov, ktoré vypukli po sporných prezidentských voľbách.

V stredu to povedal šéf ruskej Služby zahraničnej rozviedky (SVR) Sergej Naryškin, ktorého vyhlásenie zverejnili ruské tlačové agentúry.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Prezidentské voľby v Bielorusku a protesty (fotografie)

Washington si podľa neho vzal Cichanovskú, ktorá sa vo voľbách postavila proti dlhodobému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi, a ďalších aktivistov „pevne pod svoje krídla“.

Peniaze blogerom a výcvik aktivistov

Protesty v Bielorusku trvajú od 9. augusta, keď Lukašenko v prezidentských voľbách podľa oficiálnych výsledkov získal 80 % hlasov. Demonštranti však uvedené číslo považujú za zmanipulované a demonštráciami sa dožadujú zmeny.

Naryškin vo svojom stanovisku uviedol, že Západ sa na protesty v Bielorusku začal pripravovať dlho pred augustovými voľbami, pričom USA od minulého roka poskytli rôznym ľudskoprávnym skupinám financovanie vo výške 20 miliónov dolárov.

Peniaze podľa jeho slov išli k „nezávislým blogerom“, zatiaľ čo „skúsení americkí inštruktori“ cvičili v zahraničí, napríklad v Poľsku a na Ukrajine, najsľubnejších aktivistov.

„Protesty boli od začiatku dobre organizované a koordinované zo zahraničia. Podľa informácií SVR zohrávajú v súčasnom dianí v Bielorusku významnú rolu Spojené štáty,“ vyhlásil Naryškin.

Lukašenko najprv obviňoval Rusko

Zahraničiu už viackrát pripísal masové protesty proti jeho vláde aj Lukašenko. Sprvu obvinil Rusko, že sa snaží destabilizovať jeho krajinu, neskôr to už boli iné štáty vrátane Ukrajiny, Českej republiky a Veľkej Británie.

„Vieme, kto je zodpovedný, kto chce, aby sa v Bielorusku niečo stalo, takže nezvoľníme svoju ostražitosť a sme pripravení reagovať na každú výzvu,“ vyjadril sa v stredu na stretnutí popredných bieloruských predstaviteľov na margo protestov Lukašenko.

Za protestmi sú podľa neho hlavne Spojené štáty, ktoré operujú prostredníctvom „siete nadácií na podporu takzvanej demokracie“.

Ako tiež Lukašenko povedal, organizátori použili „učebnicu farebných revolúcií“. Tým odkázal na zvrhnutie prokremeľských vodcov v iných štátoch bývalého Sovietskeho zväzu, ako napríklad na Ukrajine.

Viac k témam: protesty v Bielorusku
Zdroj: Webnoviny.sk – USA chránia bieloruskú opozičnú líderku Cichanovskú, tvrdí šéf ruskej zahraničnej rozviedky © SITA Všetky práva vyhradené.