USA a Rusko si prestali vymieňať pravidelné údaje o jadrových zbraniach, Moskva ponuku odmietla

Správy Svet

29.3.2023 (SITA.sk) – Spojené štáty a Rusko si prestali vymieňať polročné údaje o jadrových zbraniach na základe pochybnej Novej dohody START z roku 2010, poslednej zostávajúcej dohody o kontrole jadrového zbrojenia medzi oboma krajinami. Informovali o tom v utorok americkí predstavitelia.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Predstavitelia Bieleho domu, Pentagonu a ministerstva zahraničia uviedli, že Spojené štáty ponúkli Rusku, že budú pokračovať v poskytovaní týchto informácií aj po tom, čo ruský vodca Vladimir Putin minulý mesiac pozastavil účasť Ruska na dohode. Moskva však informovala Washington, že nebude zdieľať svoje vlastné údaje.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Vzhľadom na to, že Rusko nedodržiava tieto záväzky vyplývajúce zo zmluvy, Spojené štáty tiež neposkytnú Rusku polročnú výmenu údajov, s cieľom povzbudiť Rusko k návratu k plneniu zmluvy,“ povedal novinárom hovorca ministerstva zahraničných vecí Vedant Patel.

Putin oznámil pozastavenie účasti na spomenutej dohode koncom februára, neznamená to však stiahnutie sa z dohody. Ruské ministerstvo zahraničia uviedlo, že Moskva bude rešpektovať limity stanovené v dohode a Putinovo rozhodnutie sa dá zmeniť. Ruský vodca je však jediný, kto môže rozhodnúť o účasti na dohode.

Viac k témam: Dohoda START, Jadrové zbrane, Pentagon, rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident
Zdroj: SITA.sk – USA a Rusko si prestali vymieňať pravidelné údaje o jadrových zbraniach, Moskva ponuku odmietla © SITA Všetky práva vyhradené.