USA a ich spojenci by podľa kongresmana mohli Ukrajine dodať až 30 salvových raketových systémov

Správy Svet

24.7.2022 (Webnoviny.sk) – Spojené štáty a ich západní spojenci by mohli Ukrajine potenciálne dodať až 30 salvových raketových systémov, ktoré boli doteraz vysoko účinné pri ničení ruských skladov zbraní, povedal americký kongresman Adam Smith.

Predseda výboru Snemovne reprezentantov pre ozbrojené sily to uviedol pre Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL) počas návštevy Kyjiva, kde sa v sobotu s ďalšími členmi amerického Kongresu stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Ukrajinci chcú aspoň 50 kusov

Podľa Smitha je súčasný cieľ zvýšiť počet raketových systémov nasadených na Ukrajine na 25 až 30. Časový rámec na dodanie systémov ale neposkytol.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Ukrajina požiadala o najmenej 50 vysoko presných raketových systémov, vrátane systémov MLRS M270 a HIMARS M142.

Systémy sú vysoko efektívne

Systémy môžu odpaľovať rakety ďaleko za nepriateľské línie s presnosťou niekoľkých metrov, vďaka čomu sú vysoko efektívne.

USA dodali Ukrajine 12 systémov HIMARS a nedávno odobrili dodanie ďalších štyroch. Západní spojenci dodali Ukrajine tiež niekoľko systémov M270.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – USA a ich spojenci by podľa kongresmana mohli Ukrajine dodať až 30 salvových raketových systémov © SITA Všetky práva vyhradené.