Úrad pre verejné obstarávanie získal protikorupčný certifikát, pri pravidlách sa inšpiroval francúzskou agentúrou

Slovensko Správy

16.8.2020 (Webnoviny.sk) – Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) získal protikorupčný certifikát, na základe ktorého môže lepšie predchádzať a minimalizovať korupčné riziká či riešiť v tejto súvislosti prípadné incidenty. Agentúru SITA informovala hovorkyňa ÚVO Janka Zvončeková.

Boj proti korupcii

Získanie certifikátu – systému manažérstva proti korupcii podľa nej potvrdzuje dlhodobý záujem ÚVO aktívne bojovať proti korupcii, predchádzať či minimalizovať korupčné riziká. Pri vypracovaní pravidiel sa úrad inšpiroval Francúzskou protikorupčnou agentúrou (AFA).

Ako priblížil predseda ÚVO Miroslav Hlivák, niektoré pravidlá boja proti korupcii od francúzskej agentúry zapracovali do svojich noriem a vytvorili tak vlastný vzorec pre výpočet a hodnotenie korupčných rizík.

„V rámci nich sme napríklad nastavili bezpečný systém oznamovania korupcie a protispoločenskej činnosti, vyhodnotili sme takmer 400 činností a pridelili viac než 3 000 číselných hodnôt, ktoré sú výsledkom dlhodobého a pravidelného hodnotenia,“ uviedol.

Zaviedli nové smernice

Protikorupčný špecialista a zodpovedná osoba za nahlasovanie protispoločenskej činnosti na ÚVO Tomáš Jacko uviedol, že systém zavádzali od októbra 2019 a od vtedy prijali viacero opatrení, upravili existujúce a zaviedli nové smernice. Dodal, že pripravujú aj Kódex správania.

„Korupcia je široký pojem a zahŕňa viacero činností, a tak sa usilujeme zvyšovať protikorupčné vedomie u všetkých zamestnancov ÚVO modernými školeniami a interaktívnymi tréningami. Je dôležité, aby nikto z nich nebol v tejto téme pasívny, či dokonca nemal strach nahlasovať túto protispoločenskú činnosť,“ uviedol.

Viac k témam: korupcia
Zdroj: Webnoviny.sk – Úrad pre verejné obstarávanie získal protikorupčný certifikát, pri pravidlách sa inšpiroval francúzskou agentúrou © SITA Všetky práva vyhradené.