Union vám zaplatí test, ktorý odhalí, či ste zdedili rakovinu prsníka alebo vaječníkov

Slovensko Správy

7.9.2021 (Webnoviny.sk) – V prípade zdravia hrá genetika dôležitú rolu –a týka sa to aj rakoviny. Približne 1 žena z 10-tich dostane zmutovaný gén, ktorý ju spôsobuje, od svojich pokrvných príbuzných. Ak máte aj vy v rodine aspoň jeden prípad karcinómu prsníka alebo vaječníkov, mali by ste k prevencii pristupovať mimoriadne zodpovedne.

„Union ZP ako jediná zdravotná poisťovňa začne od 1.7.2021 preplácať svojim poistenkám špeciálny DNA test nazývaný BRCAscreen test v hodnote 130 eur, ktorý spoľahlivo odhalí prípadné predispozície na rakovinu prsníka a vaječníkov,“ hovorí Elena Májeková, riaditeľka sekcie zdravotného poistenia v ZP  Union. „Indikovať ho môže lekár so špecializáciou lekárska genetika alebo klinická onkológia, ktorý odoberie vzorku krvi alebo ster z vnútornej strany líca.  Výsledok DNA testu je známy spravidla do 10 dní,“ vysvetľuje Michal Konečný, riaditeľ Laboratória genomickej medicíny, GHC GENETICS SK v Bratislave, ktoré testy vykonáva.

V prípade, že bude výsledok pozitívny, automaticky máte nárok na špeciálny preventívny manažment s prísnym sledovaním zdravotného stavu a tiež dispenzarizáciu u klinického onkológa, ktorý vám doplní celé spektrum preventívnych vyšetrení. „Vďaka tomu sú šance na kvalitne prežitý život a vyliečenie omnoho vyššie, ako keby sa ochorenie odhalilo v pokročilom štádiu,“ uzatvára E.Májeková.

Test nad rámec zákona je určený pre zdravé ženy s pozitívnou rodinnou anamnézou a to už od 40 rokov alebo od 45 rokov bez rodinnej anamnézy.

Nakoľko sa Union špecializuje na prevenciu onkologických ochorení, vo svojej ponuke benefitov má aj ďalšie preventívne vyšetrenia na včasný záchyt rakoviny. Nájdete ich tu: https://www.union.sk/benefit/programy-na-prevenciu/

Informačný servis

Viac k témam: BRCA screen test, DNA test, PR, rakovina prsníka, rakovina vaječníkov
Zdroj: Webnoviny.sk – Union vám zaplatí test, ktorý odhalí, či ste zdedili rakovinu prsníka alebo vaječníkov © SITA Všetky práva vyhradené.