Ukrajinskí vojaci naďalej bojujú v Donbase, Rusku spôsobujú značné straty

Správy Svet

6.7.2022 (Webnoviny.sk) – Ukrajinská armáda kladie tvrdý odpor ruským silám snažiacim sa o postup v Donbase na východe Ukrajiny. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na regionálneho šéfa vojenskej správy v Luhanskej oblasti Serhija Hajdaja, ktorý uviedol, že Ukrajinci spôsobujú ruským jednotkám značné straty.

Personálne straty sú veľmi výrazné

„Zadržiavame nepriateľa na hranici Luhanskej a Doneckej oblasti. Okupanti utrpeli značné straty, ako sami priznávajú. Rusi dostávajú každý deň rozkaz postúpiť ďalej, ale nie vždy ho splnia, pretože personálne straty sú veľmi výrazné,“ povedal Hajdaj.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Tvrdí, že počas samotného útoku na Lysyčansk nepriateľ prišiel o tisíce mŕtvych a zranených. „Áno, majú viac síl a prostriedkov, ale ukrajinská armáda je lepšie pripravená a motivovaná,“ dodal Hajdaj.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Výzva na dodatočné dodávky zbraní

Ruské ministerstvo obrany pravidelne neinformuje o počte mŕtvych a zranených. CNN preto nemohla nezávisle overiť Hajdajove tvrdenia o ruských obetiach.

Nezávislí analytici a pozorovatelia, vrátane niektorých proruských blogerov, však kritizovali snahu Moskvy dobyť mesto Lysyčansk a tvrdia, že to bolo príliš nákladné.

Hajdaj zároveň vyzval na dodatočné dodávky západných zbraní. Tie podľa neho prispejú k rovnováhe na bojisku. „Keď bude viac zbraní s dlhým doletom, vyrovná sa to personálnej výhode nepriateľa,“ poznamenal.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Ukrajinskí vojaci naďalej bojujú v Donbase, Rusku spôsobujú značné straty © SITA Všetky práva vyhradené.