Ukrajine začína prichádzať sľúbená vojenská pomoc od Západu. Všetky zbrane budú zničené, odkazuje Rusko

Správy Svet

28.3.2023 (SITA.sk) – Na Ukrajinu začína prichádzať v nedávnych týždňoch sľúbená vojenská pomoc od západných spojencov, predovšetkým tanky a bojové obrnené vozidlá pechoty.

Ako referuje spravodajský web CNN, táto pomoc posilní ukrajinské ozbrojené sily, ktoré chcú tento rok podniknúť rozhodujúcu protiofenzívu s cieľom definitívne vyhnať ruské sily z okupovaných území.

Bojové tanky Challenger

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov v pondelok povedal, že Ukrajina už dostala od Spojeného kráľovstva hlavné bojové tanky Challenger.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Zo Spojených štátov taktiež prišli bojové vozidlá pechoty Stryker a mobilné vozidlá pechoty Cougar. Nemci zasa dodali bojové vozidlá pechoty Marder a kancelár Olaf Scholz potvrdil, že aj tanky Leopard 2.

Áno, dodali sme tanky Leopard, ako sme oznámili,“ povedal Scholz na pondelňajšej spoločnej tlačovej konferencii s holandským premiérom Markom Ruttem v Rotterdame. „Na Ukrajinu už dorazili aj tri hlavné bojové tanky Leopard 2 darované Portugalskom“, uviedlo v pondelok vo vyhlásení tamojšie ministerstvo obrany.

Dodávky Kremeľ neznepokojujú

Kremeľ tvrdí, že dodávky západných tankov na Ukrajinu ho neznepokojujú. Prostredníctvom hovorcu Dmitrija Peskova viackrát vyhlásil, že Rusko sa moderných zbraní zo Západu neobáva a všetky budú na Ukrajine zničené.

Niekdajší veliteľ britskej armády Hamish de Bretton Gordon tvrdí, že tanky Challenger dodané Spojeným kráľovstvom sú oveľa lepšie než akýkoľvek tank, ktorý majú k dispozícii Rusi. „Challenger prežije aj vtedy, keď dostane štyri alebo päť priamych zásahov, ale jeden zásah z Challengera zničí T-72 (hlavný ruský bojový tank, pozn.),“ skonštatoval.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: Nemecký kancelár, rusko-ukrajinský konflikt, tanky Challenger 2, Vojenská pomoc Ukrajine
Zdroj: SITA.sk – Ukrajine začína prichádzať sľúbená vojenská pomoc od Západu. Všetky zbrane budú zničené, odkazuje Rusko © SITA Všetky práva vyhradené.