Ukrajinci odrážajú ruské útoky na Avdijivku severne od Donecka, pochvaľujú si HIMARS aj húfnice M777

Správy Svet

19.7.2022 (Webnoviny.sk) – Ruské sily sa v ostatných dňoch pokúsili o niekoľko útokov na mesto Avdijivka severne od Donecka, ale ukrajinské jednotky udržali svoje pozície.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Informuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na lokálneho vojenského veliteľa Vitalija Barabaša.

Ruské tvrdenia boli falošné

„Niekoľko dní po sebe sa nepriateľ pokúša uskutočniť útok v našom smere na Avdijivku. Všetky ich pokusy sú však neúspešné,“ poznamenal Barabaš a dodal, že ruské tvrdenia o obsadení dedín v tejto oblasti boli „falošné“.

„Pred niekoľkými dňami vykonali v tomto smere veľmi vážne útočné akcie a ako uviedol generálny štáb, mali určitý úspech, ale netrvalo to dlho, pretože do večera boli naše pozície vybojované späť,“ dodal Barabaš.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Pozitívny prínos HIMARS

Ruskí vojaci podľa neho pri Avdijivke prišli o štyri tanky a rovnaký počet vozidiel, pričom zahynulo približne 40 Rusov. Dodal, že na ukrajinskej strane prišli o život štyria vojaci a zhruba 30 utrpelo zranenia. CNN podotýka, že nemôže nezávisle overiť straty ani jednej zo strán konfliktu.

Barabaš pochválil americké systémy HIMARS a húfnice M777: „Vidíme ich pozitívny prínos.“ Varoval však, že sily podporované Ruskom zhromaždili za ostatných osem rokov značné množstvo munície v samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republike. „Chvíľu potrvá, kým sa im minie,“ povedal Barabaš.

Viac k témam: Donbas, rusko-ukrajinský konflikt, vojenská invázia
Zdroj: Webnoviny.sk – Ukrajinci odrážajú ruské útoky na Avdijivku severne od Donecka, pochvaľujú si HIMARS aj húfnice M777 © SITA Všetky práva vyhradené.