Ukrajina získa od Spojených štátov balíček vojenskej pomoci za 60 miliónov dolárov

Správy Svet

31.8.2021 (Webnoviny.sk) – Spojené štáty pred stredajším stretnutím amerického prezidenta Joea Bidena s jeho ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským v Bielom dome prisľúbili Ukrajine vojenskú pomoc v hodnote do 60 miliónov dolárov.

Bidenova administratíva v oznámení Kongresu uviedla, že balíček pomoci Ukrajine je nevyhnutný v súvislosti s „výrazným zvýšením ruskej vojenskej aktivity pozdĺž jej hraníc“ a tiež v súvislosti s mínometnými útokmi, porušovaním prímeria a ďalšími provokáciami.

Stretnutie v Bielom dome

Zelenskyj sa s Bidenom stretne počas návštevy Bieleho domu, ktorá – ako administratíva dúfa, ukáže podporu ukrajinskej suverenite zoči-voči ruskej anexii Krymu a podpore ozbrojených separatistov na východe krajiny. Biely dom tiež informoval, že Biden má v úmysle posmeliť Zelenského v jeho snahách o boj proti korupcii v krajine.

Na druhej strane sa očakáva, že Zelenskyj v rozhovore s Bidenom pripomenie rozhodnutie Washingtonu nezablokovať výstavbu plynovodu Nord Stream 2, ktorý obchádza Ukrajinu a Zelenskyj ho označuje za silnú geopolitickú zbraň Ruska.

Vojenská pomoc

Pentagon v marci oznámil balíček vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 125 miliónov dolárov, vrátane dvoch ozbrojených hliadkových člnov na pomoc s ochranou teritoriálnych vôd krajiny.

Vojenská pomoc Ukrajine sa v čase administratívy bývalého prezidenta Donalda Trumpa stala politicky problematickou, keď sa na verejnosť dostali informácie, že sa Trump vyhrážal jej zadržaním s cieľom vynútiť si vyšetrovanie Bidena a jeho syna Huntera. Práve to napokon viedlo k prvému procesu impeachmentu Trumpa, ktorého však Senát vo februári 2020 oslobodil.

(1 EUR = 1,1834 USD)

Viac k témam: Biely dom, hranica s Ukrajinou, konflikt, pomoc
Zdroj: Webnoviny.sk – Ukrajina získa od Spojených štátov balíček vojenskej pomoci za 60 miliónov dolárov © SITA Všetky práva vyhradené.