Ukrajina sa chce stretnúť s Ruskom a členmi OBSE, keďže Moskva stále nevysvetlila vojenské aktivity pri hraniciach

Správy Svet

14.2.2022 (Webnoviny.sk) – Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba požiadal o stretnutie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pre ruské vojenské aktivity pri hraniciach Ukrajiny. Informuje o tom webstránka spravodajskej televízie CNN.

Diplomat v nedeľu na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter napísal, že Rusko nereagovalo na ich žiadosť o vysvetlenie jeho aktivít na základe Viedenského dokumentu. Preto požadujú stretnutie s Ruskom a všetkými zúčastnenými štátmi do 48 hodín, aby prediskutovali jeho posilnenie a nasadenie vojakov pri ukrajinskej hranici a na „dočasne okupovanom Kryme“.

„Ak to Rusko myslí vážne, keď hovorí o nedeliteľnosti bezpečnosti v priestore OBSE, musí splniť svoj záväzok k vojenskej transparentnosti, aby uvoľnilo napätie a zvýšilo bezpečnosť pre všetkých,“ uviedol tiež Kuleba.

Viedenský dokument

Dokument podpísaný pod záštitou OBSE uvádza, že signatárske štáty budú „navzájom konzultovať a spolupracovať o akýchkoľvek neobvyklých a neplánovaných aktivitách svojich vojenských síl mimo ich normálnych mierových lokalít, ktoré sú vojensky významné“.

Viac k témam: Hranica s Ukrajinou, Krym, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Ukrajina sa chce stretnúť s Ruskom a členmi OBSE, keďže Moskva stále nevysvetlila vojenské aktivity pri hraniciach © SITA Všetky práva vyhradené.