Ubehlo 27 rokov od masakru v Srebrenici, ľudia si uctili obete genocídy a pochovali ďalšie pozostatky z masových hrobov

Správy Svet

11.7.2022 (Webnoviny.sk) – V Srebrenici na východe Bosny a Hercegoviny sa v pondelok zhromaždili tisícky ľudí, aby si pripomenuli 27. výročie jedinej uznanej európskej genocídy od holokaustu a zároveň sa zúčastnili na pohrebe 50 najnovšie identifikovaných obetí.

Masové hroby všade pod mestom

Zatiaľ čo smútiaci z Bosny i zvyšku sveta prichádzali do Srebrenice, rodiny obetí sa pripravovali na opätovné pochovanie svojich milovaných, dúfajúc, že nájdu pokoj po desaťročiach hľadania pozostatkov v masových hroboch roztrúsených po celom meste. Dosiaľ sa podarilo nájsť a pochovať pozostatky viac ako 6 600 zavraždených.

Jedenásteho júla 1995 do Srebrenice vtrhli srbskí vojaci a postupne povraždili najmenej 8 000 mužov a chlapcov. OSN označila túto masakru za genocídu, pričom Srebrenický masaker je jedinou udalosťou bosnianskej vojny oficiálne uznanou za genocídu.

Bosnianskosrbskí lídri popierajú masaker

Bosnianskosrbského vojnového politického lídra Radovana Karadžića i jeho armádneho veliteľa Ratka Mladića Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu v Haagu uznal za vinných a odsúdil za genocídu v Srebrenici.

Celkovo tribunál a súdy na Balkáne odsúdili za vraždy v Srebrenici takmer 50 bosnianskosrbských vojnových predstaviteľov na viac ako 700 rokov väzenia.

Bosnianskosrbskí lídri však, napriek tomu, naďalej zľahčujú či dokonca popierajú masaker a oslavujú Karadžića a Mladića ako hrdinov.

Viac k témam: Genocída, Masové hroby
Zdroj: Webnoviny.sk – Ubehlo 27 rokov od masakru v Srebrenici, ľudia si uctili obete genocídy a pochovali ďalšie pozostatky z masových hrobov © SITA Všetky práva vyhradené.