Trussová je ochotná aktivovať článok 16 severoírskeho protokolu v prípade zlyhania rokovaní

Správy Svet

9.1.2022 (Webnoviny.sk) – Britská ministerka zahraničia a hlavná pobrexitová vyjednávačka Liz Truss varovala, že v prípade zlyhania jej rokovaní o režime na hranici medzi Severným Írskom a Írskou republikou je ochotná spustiť článok 16 severoírskeho protokolu v pobrexitovej dohode medzi Európskou úniou (EÚ) a Spojeným kráľovstvom.

Ten umožňuje ktorejkoľvek zúčastnenej strane pozastaviť niektoré časti tejto dohody, ak spôsobujú vážne problémy. Ministerka sa cez týždeň stretne na rokovaniach s podpredsedom Európskej komisie Marošom Šefčovičom, ktorý vedie vyjednávací tím EÚ v záležitostiach brexitu, a podľa svojich slov mu predloží „konštruktívne návrhy“ na vyriešenie situácie. Informuje o tom spravodajský portál televízie Sky News.

Problémy sú nespočetné a zjavné

Truss sa o protokole, ktorý bráni vzniku tvrdých hraníc medzi Severným Írskom a Írskou republikou, vyjadrila v novinách Sunday Telegraph. „Mojou prioritou je ochrániť mier a stabilitu v Severnom Írsku. Chcem vyrokované riešenie, ale ak budeme musieť použiť legitímne opatrenia vrátane článku 16, som ochotná to urobiť,“ uviedla a poznamenala, že daný článok vznikol na „zmiernenie akútnych problémov z dôvodu citlivosti riešených problémov“.

Súčasné problémy sú „nespočetné a zjavné“, poukázala ministerka odkazujúc na byrokraciu pri posielaní zásielok medzi Britániou a Severným Írskom či na problémy so zaobstarávaním kóšer potravín.

Ohrozenie základu celej dohody

„Dovoľte mi to ujasniť, nepodpíšem sa pod nič, v dôsledku čoho obyvatelia Severného Írska nemôžu mať prospech z tých istých rozhodnutí o zdaňovaní a výdavkoch ako zvyšok Spojeného kráľovstva alebo v dôsledku čoho tovary pohybujúce sa v našej krajine stále podliehajú kontrolám,“ vyhlásila okrem iného Truss.

Šefčovič minulý týždeň v rozhovore pre nemecké noviny Der Spiegel uviedol, že spustenie článku 16 zo strany Spojeného kráľovstva ohrozí „základ celej dohody“ medzi Britániou a EÚ. „Severoírsky protokol bol najkomplikovanejšou súčasťou rokovaní o brexite a je základom celej dohody. Bez protokolu sa celý systém zrúti. Musíme tomu zabrániť za každú cenu,“ povedal.

Zdroj: Webnoviny.sk – Trussová je ochotná aktivovať článok 16 severoírskeho protokolu v prípade zlyhania rokovaní © SITA Všetky práva vyhradené.