Trumpova snaha ukončiť program na ochranu prisťahovalcov je nezákonná, rozhodol najvyšší súd

Správy Svet

18.6.2020 (Webnoviny.sk) – Najvyšší súd v Spojených štátoch amerických rozhodol proti snahe prezidenta Donalda Trumpa ukončiť program chrániaci približne 700-tisíc mladých prisťahovalcov pred deportáciou. Môžu tak naďalej pracovať v USA a sú chránení pred deportáciou.

Zrušenie programu je protizákonné

Sudcovia v pomere 5 ku 4 potvrdili rozsudok nižšieho súdu, podľa ktorého je zrušenie programu DACA protizákonné a porušilo Zákon o správnom konaní, podľa ktorého vládne kroky nemôžu byť „svojvoľné, rozmarné, v nesúlade so zákonom“ alebo „nepodložené riadnymi dôkazmi“.

Na štvrtkové rozhodnutie už reagoval na sociálnej a mikroblogovacej sieti aj samotný prezident. „Nemáte pocit, že ma najvyšší súd nemá rád?“ uviedol.

Program zaviedol exprezident Obama

Program DACA zavedený exprezidentom Barackom Obamom chránil pred vyhostením mladých imigrantov, ktorí do USA prišli bez dokladov ešte ako deti.

Obama na rozdiel od Trumpa pochválil súd za dnešné rozhodnutie a vyzval ľudí, aby v novembrových voľbách zvolili demokratického prezidenta.

Viac k témam: deportovanie, migranti, súd
Zdroj: Webnoviny.sk – Trumpova snaha ukončiť program na ochranu prisťahovalcov je nezákonná, rozhodol najvyšší súd © SITA Všetky práva vyhradené.