Trnka by mal vyvodiť politickú zodpovednosť, poslanci OĽaNO podali na NKÚ podnet pre nákup teplomerov

Slovensko Správy

7.12.2021 (Webnoviny.sk) – Poslanci NR SR za hnutie OĽANO z Košického kraja Erik Ňarjaš, Mária Šofranko, Milan Potocký, Jarmila Vaňová, Peter Liba a Vojtech Tóth podali podnet na Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) pre podozrenie z predraženého verejného obstarávania v Košickom samosprávnom kraji (KSK).

Zároveň vyzvali predsedu KSK Rastislava Trnku na vyvodenie politickej zodpovednosti. Informovali o tom na brífingu v budove Národnej rady SR.

Dvojnásobne vyššia cena

Podnet sa týka nehospodárneho nákupu teplomerov pre KSK, o ktorej informoval Denník N. Podľa medializovaných informácií košická krajská samospráva kúpila teplomery za dvojnásobne vyššiu cenu oproti iným krajom.

„V nadväznosti na uvedené skutočnosti sa obraciame na NKÚ s podnetom na vykonanie kontroly nákupu bezkontaktných prechodových teplomerov za viac ako 180-tisíc eur, plus žiadame hĺbkovú kontrolu na Košickom samosprávnom kraji,“ uviedol Ňarjaš.

Morálno-etický problém

Ako uviedol poslanec Milan Potocký, okrem trestnoprávnej roviny je tu ešte morálno-etický problém.

„Boli medializované informácie, že župan mal e-mailovou komunikáciou ovplyvňovať výrobcu teplomerov a podsúvať mu odpovede pre médiá. Preto je veľmi dôležité, aby sa konaním košického župana zaoberala Rada pre etiku. Pri KSK máme schválený etický kódex pre volených predstaviteľov KSK, ktorý by mal prešetriť postup predsedu KSK,“ dodal Potocký.

Viac k témam: Nákup, Predražené zákazky, Verejné obstarávanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Trnka by mal vyvodiť politickú zodpovednosť, poslanci OĽaNO podali na NKÚ podnet pre nákup teplomerov © SITA Všetky práva vyhradené.