Trnava chce vybudovať ďalšiu kompostáreň za takmer tri milióny eur

Slovensko Správy

21.2.2021 (Webnoviny.sk) – Trnava sa uchádza o nenávratný finančný príspevok z eurofondov vo výške 2,8 milióna eur na vybudovanie kompostárne. Už druhá mestská kompostáreň má stáť v blízkosti skládky komunálneho odpadu na Zavarskej ceste. Mesto by sa v prípade získania eurofondov podieľalo na investícii spolufinancovaním vo výške 150-tisíc eur. Nová kompostáreň má ročne spracovať 5-tisíc ton biologicky rozložiteľného odpadu, vrátane odpadu z kuchýň.

Súčasťou eurofondového projektu je okrem samotnej stavby aj nákup nakladača, drviča rastlinných odpadov, drviča odpadov z kuchýň a gastro prevádzok, zmiešavača, ale aj nákup päťsto 120-litrových nádob na kuchynský odpad z domácností. Kompostáreň bude vybavená aj systémom vodnej hmly, aby sa obmedzilo prášenie pri nakladaní.

Trnava bola medzi samosprávami priekopníkom v zhodnocovaní biologicky rozložiteľných odpadov, svoju prvú kompostáreň má už viac ako dvadsať rokov. Končia v nej konáre stromov a kríkov, lístie, pokosená tráva z verejných priestranstiev aj zo súkromných pozemkov. Prínosom je, okrem kompostu, hlavne to, že tento bioodpad šetrí priestor na skládke odpadu.

Viac k témam: biologický odpad, eurofondy, finančný príspevok, kompostovanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Trnava chce vybudovať ďalšiu kompostáreň za takmer tri milióny eur © SITA Všetky práva vyhradené.