Trenčín bude mať nové cyklistické cesty, v rámci projektu vzniknú aj parkovacie miesta

Slovensko Správy

4.10.2020 (Webnoviny.sk) – Začiatkom budúceho roka pribudnú v trenčianskej mestskej časti Západ nové komunikácie pre cyklistickú premávku. Ako informovala hovorkyňa mesta Erika Ságová, cyklistické cesty v celkovej dĺžke viac ako 2,3 kilometra postupne budujú na uliciach Zlatovská, Kožušnícka, Bavlnárska a Hlavná. Zmluva s dodávateľom prác je podpísaná na celkovú sumu 416 400 eur.

Vzniknú nové chodníky

Časť komunikácií budujú od začiatku leta v kategórii cyklistických cestičiek a cyklochodníkov, zvyšok tvoria vyčlenené samostatné cyklistické pruhy na existujúcich miestnych komunikáciach. „V rámci projektu sú navrhnuté aj nové parkovacie miesta, rozšírený dopravný pás na ceste pre zastávku autobusov, prístrešok, obojstranné stojany pre bicykle a nové chodníky,“ priblížila rozsah prác Ságová.

Ako ďalej doplnila trenčianska hovorkyňa, v rámci budovania cyklistickej infraštruktúry sa počíta aj s bezbariérovými a osvetlenými priechodmi pre chodcov s vodiacou líniou pre zrakovo postihnutých, samozrejmosťou je kompletné vodorovné a zvislé dopravné značenie.

Výslednú cenu znížili

Celkové oprávnené výdavky projektu dosahujú necelých 517-tisíc eur, trenčianskej radnici sa vo verejnom obstarávaní podarilo výslednú cenu znížiť.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR ako riadiaci orgán pre Integrovaný regionálny operačný program schválilo Trenčínu nenávratný finančný príspevok vyše 490-tisíc eur. Projekt je spolufinancovaný vo výške 85 percent z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a 10 percent zo štátneho rozpočtu SR,“ dodala Ságová s tým, že zvyšných 5 percent zaplatí mesto zo svojho rozpočtu.

Viac k témam: cyklotrasy
Zdroj: Webnoviny.sk – Trenčín bude mať nové cyklistické cesty, v rámci projektu vzniknú aj parkovacie miesta © SITA Všetky práva vyhradené.