Transparency International Slovensko vyzvala podpredsedu ÚVO Bugalu na odstúpenie z funkcie

Slovensko Správy

19.12.2019 (Webnoviny.sk) – Transparency International Slovensko (TIS) vyzýva na odstúpenie z funkcie podpredsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Juraja Bugalu. Okresný súd v Žiline totiž udelil advokátskej kancelárii Bugala – Ďurček osemnásobnú pokutu za konflikt záujmov pri overovaní vlastníctva firiem Ivana Kmotríka, ktoré obchodujú so štátom. Ide vôbec o prvé pokuty, ktoré súd pri protischránkovej legislatíve udelil.

Podla Transparency sa Bugala ani nemal stať podpredsedom ÚVO pre svoje blízke kontakty s Kmotríkom, ktorý má množstvo obchodných vzťahov so štátom vrátane verejných zákaziek. Bugala dal ešte minulý rok verejný prísľub, že ak sa ukáže porušenie zákona v tomto prípade, sám odstúpi.

Zákon stanovuje, že overovať vlastníctvo firiem obchodujúcich so štátom nesmie ten, kto má „akýkoľvek vzťah k partnerovi verejného sektora alebo k členom jeho orgánov, ktorý by mohol spochybniť jej nestrannosť, najmä ak je personálne alebo majetkovo prepojená s partnerom verejného sektora“.

Podnet na súd v tejto veci podala v auguste minulého roka práve nezisková organizácia Transparency. Bugala totiž spolu s Kmotríkom v rokoch 2014 až 2019 podnikal vo firme s gastrolístkami GGFS, s.r.o, a tiež boli v rokoch 2014-2018 osobne v dozornej rade firmy EBR Services s.r.o (kedysi Slovenské pedagogické nakladateľstvo). Oba tieto fakty podľa súdu bránia potrebnej nestrannosti overovateľov vlastníctva, uvádza Transparency.

Súd okrem pokuty 160-tisíc eur pre advokátsku kanceláriu Bugala – Ďurček udelil podľa Transparency sankciu 250-tisíc eur samotným firmám Ivana Kmotríka a úhrnne 140-tisíc eur aj ich konateľom či členom predstavenstva. Ivan Kmotrík osobne dostal sankciu 20-tisíc eur. Sankcionované osoby sa proti uzneseniu odvolali.

Bugala nastúpil do funkcie podpredsedu ÚVO v septembri 2018 po tom, čo tento návrh predsedu ÚVO Miroslava Hliváka schválila vláda.

Viac k témam: konflikt záujmov, TIS Transparency International Slovensko
Zdroj: Webnoviny.sk – Transparency International Slovensko vyzvala podpredsedu ÚVO Bugalu na odstúpenie z funkcie © SITA Všetky práva vyhradené.