Taliban zakročil voči protestujúcim Afgancom, útok si vyžiadal minimálne jednu obeť a niekoľko zranených

Správy Svet

18.8.2021 (Webnoviny.sk) – Najmenej jeden človek zomrel a šiesti ďalší utrpeli zranenia, keď afganské militantné hnutie Taliban násilne rozohnalo protest v meste Džalálábád na východe krajiny. Desiatky protestujúcich ľudí v stredu, deň pred afganským dňom nezávislosti, vztýčili afganskú národnú vlajku a stiahli vlajku Talibanu.

Vyhodili do vzduchu sochu

Militanti potom podľa afganského zdravotníka začali streľbu a ľudí bili obuškami. Informuje o tom portál news.sky.com. Okrem zásahu proti demonštrantom v Džalálábáde Taliban vyhodil do vzduchu sochu lídra šiitských milícií, čím spochybnil svoje tvrdenia, že za ostatné dve desaťročia sa stal umiernenejším.

Fotografie na sociálnych médiách ukázali, že povstalci zničili sochu Abdula Alího Mazárího, lídra milícií, ktorý proti Talibanu bojoval počas afganskej občianskej vojny v 90. rokoch minulého storočia a v roku 1996 ho Taliban zabil. Mazárí bol ochrancom minority Hazarov, prevažne šiitskej etnickej skupiny, ktorá bola za vlády Talibanu prenasledovaná.

Rokujú s Karzajom i Abdulláhom

Taliban rokuje s bývalým afganským prezidentom Hámid Karzajom a vysokopostaveným predstaviteľom zvrhnutej vlády Abdulláhom Abdulláhom, ktorý bol šéfom Rady pre zmierenie.

Taliban tvrdí, že sa nebude usilovať o pomstu voči tým, ktorí proti nemu bojovali, a vyhlásil, že bude dodržiavať práva žien v rámci islamského práva šaría. Počas predošlej vlády Talibanu v Afganistane v rokoch 1996 až 2001, však hnutie potláčalo práva žien, vykonávalo verejné popravy a zakázalo televízne vysielanie a hudbu.

Viac k témam: demonštrácia, Taliban, útok
Zdroj: Webnoviny.sk – Taliban zakročil voči protestujúcim Afgancom, útok si vyžiadal minimálne jednu obeť a niekoľko zranených © SITA Všetky práva vyhradené.