Takmer polovica Slovákov nie je spokojná s kvalitou demokracie, opak si myslia najmä mladší

Slovensko Správy

2.5.2021 (Webnoviny.sk) – S kvalitou demokracie na Slovensku je nespokojných 45,6 percenta opýtaných. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) urobila začiatkom apríla agentúra Focus. Na otázky v rámci prieskumu odpovedalo 1 001 respondentov.

Nespokojní občania s maďarskou národnosťou

Spokojnosť s kvalitou demokracie v SR podľa prieskumu vyjadrilo 29,3 percenta respondentov. Zvyšných 24,6 percenta opýtaných nepovažuje kvalitu demokracie ani za dobrú ani za zlú. „Za posledných päť rokov sa kvalita demokracie skôr zhoršila podľa 49,9 percenta občanov a skôr zlepšila podľa 20,8 percenta občanov. Podľa zvyšných respondentov (27,6 percenta) sa kvalita demokracie „ani nezlepšila ani nezhoršila”,” uvádza INEKO.

Spokojnosť s kvalitou demokracie podľa prieskumu vyjadrujú najmä mladší ľudia, ľudia s vysokoškolským vzdelaním, vyšším príjmom, slovenskou národnosťou, priaznivci vládnej koalície respektíve pravicových strán, ľudia s liberálnou orientáciou a eurooptimisti. Rovnaké skupiny obyvateľstva si myslia, že sa kvalita demokracie za posledných päť rokov skôr zlepšila. Nespokojní sú podľa prieskumu najmä ľudia s nižším vzdelaním a príjmom, maďarskou národnosťou, priaznivci opozičných strán a euroskeptici.

Vplyv na kvalitu života

Prieskum tiež podľa INEKO ukázal, že kvalita demokracie „zásadne“ ovplyvňuje kvalitu života podľa 18,6 percenta respondentov a „dosť výrazne“ podľa 49,7 percenta respondentov.

Spolu tak viac ako dve tretiny respondentov (68,3 percenta) vyjadrili názor, že kvalita demokracie „zásadne“ alebo „dosť výrazne“ ovplyvňuje kvalitu života ľudí na Slovensku. Častejšie sú medzi nimi zastúpení obyvatelia miest nad 100-tisíc obyvateľov a príslušníci maďarskej národnosti,” konštatuje inštitút.

Viac k témam: demokracia, prieskum
Zdroj: Webnoviny.sk – Takmer polovica Slovákov nie je spokojná s kvalitou demokracie, opak si myslia najmä mladší © SITA Všetky práva vyhradené.