Svet čelí hurikánu humanitárnych kríz, vraví šéf OSN Guterres

Správy Svet

17.7.2021 (Webnoviny.sk) – Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres upozornil, že za „hurikán humanitárnych kríz“ po celom svete platia najvyššiu cenu civilisti v konfliktných oblastiach. Podľa 72-ročného Portugalčana ho ešte znásobuje neutíchajúca vlna útokov na humanitárnych a zdravotníckych pracovníkov.

Sme v nezmapovaných vodách. Samotný rozsah humanitárnych potrieb nikdy nebol väčší. OSN a naši partneri sa tento rok snažia pomôcť 160 miliónom ľudí – čo je vôbec najvyššie číslo,“ uviedol v prejave pred Bezpečnostnou radou OSN.

Ako príklady „krvavého nárastu humanitárnych kríz“ Guterres uviedol etiópsky región Tigraj, Afganistan, Jemen a Sýriu. Dodal, že v súvislosti so spomenutou oblasťou Tigraj OSN v ostatných mesiacoch dostáva „dôveryhodné správy“ o popravách civilistov, svojvoľnom zatýkaní a zadržiavaní, sexuálnom násilí páchanom na deťoch a násilnom vysídľovaní.

Guterres poznamenal, že v Afganistane počas iba jedného júnového týždňa brutálne útoky zabili najmenej 24 civilistov vrátane piatich zdravotníckych pracovníkov a v Jemene v priemere každý deň príde o život alebo utrpí zranenia najmenej päť civilistov.

Viac k témam: humanitárna kríza
Zdroj: Webnoviny.sk – Svet čelí hurikánu humanitárnych kríz, vraví šéf OSN Guterres © SITA Všetky práva vyhradené.