Švédsky premiér ľuďom vianočné nákupy neodporúčal, sám obchodným centrám však neodolal

Správy Svet

8.1.2021 (Webnoviny.sk) – Švédsky premiér Stefan Lofven v piatok obhajoval vianočné nákupy, na ktoré sa vybral napriek tomu, že úrady v krajine vyzývali obyvateľov, aby sa v záujme zastavenia šírenia koronavírusu vyhýbali nákupným centrám.

Lofven, ktorý tým neporušil žiadny zákon, je najnovším švédskym predstaviteľom, ktorý porušil vlastné rady a odporúčania švédskeho úradu verejného zdravotníctva. Pred niekoľkými dňami rezignoval šéf úradu civilnej ochrany obyvateľstva v krízových situáciách po tom, ako sa na verejnosť dostali správy, že strávil Vianoce na Kanárskych ostrovoch.

Mal zvážiť online nakupovanie

Švédsko v súvislosti s pandémiou nezaviedlo lockdowny ani nenariadilo zatvorenie prevádzok a v snahe obmedziť šírenie vírusu sa spolieha na občiansku zodpovednosť obyvateľov.

Viac o téme: Koronavírus

„Úplne chápem, že si ľudia myslia, že je to divné,“ skonštatoval Lofven v rozhovore pre švédsku SVT. Podľa vlastných slov dodržiava vládne odporúčania a výrazne zredukoval návštevy obchodov a reštaurácií. Ak tam vraj šiel, tak sa postaral o to, aby dodržiaval sociálne rozostupy. Dodal tiež, že nikdy nenakupoval online, no pri spätnom pohľade, si myslí, že to mal zvážiť.

Dočasný pandemický zákon

V piatok švédsky parlament prijal dočasný pandemický zákon, ktorý mu okrem iného umožní uzavrieť nákupné centrá a obchody, zastaviť prevádzku hromadnej dopravy alebo zakázať verejné podujatia. Zákon by mal platiť do konca septembra a za jeho porušenie budú hroziť pokuty.

Lofvenov kabinet pôvodne plánoval zákon zaviesť na jar, no urýchlil jeho prijatie v súvislosti s druhou vlnou pandémie, ktorá predstavuje extrémnu záťaž pre švédske zdravotníctvo.

Švédsko dosiaľ potvrdilo viac ako 482-tisíc prípadov nákazy koronavírusom a 9 262 súvisiacich úmrtí.

Viac k témam: bezpečnostné opatrenia, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Švédsky premiér ľuďom vianočné nákupy neodporúčal, sám obchodným centrám však neodolal © SITA Všetky práva vyhradené.