Švédsko reagovalo na príchod pandémie podľa oficiálnej správy príliš pomaly, krajina nebola dostatočne pripravená

Správy Svet

30.10.2021 (Webnoviny.sk) – Reakcia Švédska na šírenie koronavírusu bola príliš pomalá a prípravy tejto škandinávskej krajiny na zvládnutie pandémie boli nedostatočné. Uviedla to oficiálna správa zverejnená v piatok.

Viac o téme: Koronavírus

Švédske úrady reagovali na pandémiu iba odporúčaním, aby sa ľudia od seba dištancovali. Kompetentné orgány tak nenasledovali príklad iných európskych štátov v súvislosti s nastolenými opatreniami a väčšina škôl, barov či reštaurácií zostala otvorená.

Počiatočné opatrenia boli nedostatočné

Nová správa vo svojich predbežných zisteniach uviedla, že počiatočné ochranné opatrenia Švédska boli nedostatočné na to, aby zastavili alebo aspoň výrazne obmedzili šírenie nákazy.

Podľa správy švédska legislatíva nedostatočne zvláda pandémiu ochorenia COVID-19 a systém kontroly infekcií v krajine je decentralizovaný, takže „nie je jasné, kto je zodpovedný, keď krajinu postihne vážna infekčná choroba“.

Negatívny míľnik

Začiatkom tohto týždňa Švédsko zaznamenalo negatívny míľnik v súvislosti s pandémiou koronavírusu, keďže podľa tamojších úradov na ochorenie COVID-19 oficiálne skonalo už viac ako 15-tisíc ľudí.

Pre porovnanie s inými škandinávskymi krajinami, Dánsko dosiaľ zaznamenalo viac ako 2700 úmrtí, Nórsko eviduje približne 900 obetí a vo Fínsku si pandémie vyžiadala viac ako 1100 ľudských životov. Každá z týchto krajín má približne polovičný počet obyvateľov ako zhruba 10-miliónové Švédsko.

Viac k témam: COVID-19, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Švédsko reagovalo na príchod pandémie podľa oficiálnej správy príliš pomaly, krajina nebola dostatočne pripravená © SITA Všetky práva vyhradené.