Sulíkova SaS sa pridala k paktu o neútočení, ktorú uzavreli PS/Spolu, KDH a Za ľudí

Slovensko Správy

16.12.2019 (Webnoviny.sk) – Sloboda a Solidarita (SaS) sa v pondelok pridala k paktu o neútočení, ktoré už medzi sebou uzavreli strany Progresívne Slovensko/Spolu-občianska demokracia (PS/Spolu), Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) a Za ľudí.

Ako povedal v pondelok na tlačovom brífingu v sídle KDH predseda strany SaS Richard Sulík, ide o dohodu piatich strán, ktoré sú pripravené na to, aby prevzali vládu na Slovensku. Dodal, že kľúčovým bodom je pre neho práve vylúčenie povolebnej spolupráce so Smerom-SD, Slovenskou národnou stranou (SNS) a stranou Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS).

Strany sa ďalej prostredníctvom tohto dokumentu dohodli na vzájomnom neútočení v predvolebnej kampani. Do dohody zakotvili aj mechanizmus zmierovacieho konania.

Pakt o neútočení uzavrela koalícia PS/Spolu s KDH ešte v júli. Predseda strany Za ľudí Andrej Kiska vtedy vyjadril prekvapenie nad tým, že v dokumente, ktorý predstavitelia troch strán podpísali, chýbalo vylúčenie spolupráce so Smerom-SD, SNS a „extrémistami“.

Po doplnení tejto „formulky“ sa strana Za ľudí k dohode pridala. Strana SaS, podobne ako strana Za ľudí, požadovala, aby bolo súčasťou dokumentu vylúčenie akejkoľvek spolupráce so stranami Smer-SD, SNS a ĽSNS. Po zapracovaní tejto výhrady Sulík vyhlásil, že aj strana SaS podpíše tento dokument.

Viac k témam: pakt o neútočení, Parlamentné voľby do NRSR na Slovensku 2020, Za ľudí – Kiskova politická strana
Zdroj: Webnoviny.sk – Sulíkova SaS sa pridala k paktu o neútočení, ktorú uzavreli PS/Spolu, KDH a Za ľudí © SITA Všetky práva vyhradené.