Sulík: Za nákup testov RapiGen nesú zodpovednosť Matovič a ministerstvo zdravotníctva

Slovensko Správy

12.1.2021 (Webnoviny.sk) – O nákupe antigénových testov RapiGen v októbri 2020, o ktorých sa premiér Igor Matovič (OĽaNO) vyjadril, že „by nimi netestoval ani psa“, rozhodla komisia, v ktorej mali väčšinu zástupcovia Ministerstva zdravotníctva SR a Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (5 z 9).

Matovič vraj nákup osobne riadil

Ako ďalej v tlačovej správe konštatuje rezort hospodárstva, všetci zástupcovia pritom písomne súhlasili s nákupom testov RapiGen.

Viac o téme: Koronavírus

„Za tento nákup nesú zodpovednosť ministerstvo zdravotníctva a premiér, ktorý tento nákup osobne riadil,“ myslí si minister hospodárstva Richard Sulík.

Prizvaní zástupcovia mimovládok

Málo kvalitné testy mohli byť nakúpené, lebo bolo podľa neho zle napísané zadanie, ktoré pripravilo Ministerstvo zdravotníctva SR. „Práve z tohto dôvodu pri kúpe testov rezortom hospodárstva trval Richard Sulík (SaS) na prísnejšom zadaní, vrátane požadovaných validácií,“ uviedol rezort hospodárstva.

Správne zadanie ministerstvo zdravotníctva napísalo po 17-ich dňoch a na piaty pokus. „Len vďaka snahe Richarda Sulíka o presnejšie zadanie na nákup antigénových testov sa teda situácia nezopakovala,“ tvrdí jeho rezort. K nákupu testov pod gesciou ministerstva hospodárstva boli prizvaní aj zástupcovia mimovládnych organizácií Transparency International a Zastavme korupciu, ktorí v jeho postupe nenašli pochybenia.

„Nechávam na posúdenie každého, kto a akou mierou je teda zodpovedný za aktuálnu situáciu na Slovensku,“ zdôraznil Sulík. Ten zároveň víta, že nákup testov preverí aj generálna prokuratúra.

Viac k témam: antigénové testy, Koronavírus, minister hospodárstva SR, minister zdravotníctva SR, premiér Slovenskej republiky
Zdroj: Webnoviny.sk – Sulík: Za nákup testov RapiGen nesú zodpovednosť Matovič a ministerstvo zdravotníctva © SITA Všetky práva vyhradené.