Súdna rada nebude voliť kandidáta na sudcu do Luxemburgu, nedostala mená uchádzačov

Slovensko Správy

12.6.2020 (Webnoviny.sk) – Ani jeden z oprávnených navrhovateľov nepredložil Súdnej rade SR do stanovenej lehoty, teda 8. júna, návrh na kandidáta na sudcu Súdneho dvora Európskej únie (SD EÚ). Ako ďalej rada informuje na svojej internetovej stránke, z tohto dôvodu sa neuskutoční voľba naplánovaná na 29. júna.

„Konferencia zástupcov vlád členských štátov EÚ stanovila členským štátom 30. november 2020 ako lehotu na predkladanie návrhov kandidátov na sudcov a generálnych advokátov Súdneho dvora EÚ,“ uvádza rada. Dodáva, že sa do tejto lehoty vláde SR bude snažiť predložiť kandidáta.

SD EÚ predstavuje jednu zo základných inštitúcií EÚ. Zabezpečuje rovnaký výklad a uplatňovanie právnych predpisov EÚ v každej jej členskej krajine, tiež dodržiavanie právnych predpisov EÚ zo strany krajín a inštitúcií EÚ. Urovnáva tiež právne spory medzi vnútroštátnymi vládami a inštitúciami EÚ.

Sudcovia a generálni advokáti SD EÚ sa vyberajú z osôb, ktoré poskytujú záruku úplnej nezávislosti a ktoré spĺňajú potrebné kvalifikačné predpoklady požadované v ich krajinách na obsadenie najvyšších sudcovských funkcií alebo sú uznávanými odborníkmi v oblasti práva.

Viac k témam: sudca
Zdroj: Webnoviny.sk – Súdna rada nebude voliť kandidáta na sudcu do Luxemburgu, nedostala mená uchádzačov © SITA Všetky práva vyhradené.